Общество

Разказ за разрухата и силата на духа: Какво видяха специалните ни пратеници в Турция

От Euronews България Euronews България

„Още през първия ден като отидохме чухме как под разрушените сгради викаха хора. Семействата им бяха около тях. Едните ги изваждаха живи, други в чували. Беше смразяваща гледка.“

Това казаха в студиото на „Добро утро, Европа“ след завръщането си от Турция специалните ни пратеници там Ирина Иванова и Юлиян Стоянов.

„Всички семейства на пострадалите говориха за една благодарност, поне да могат да погребат близките си“, споделиха те част от разговорите си с пострадалите.

Още веднага след кацането им на летището в Адана, специалните пратеници на Euronews Bulgaria се отправят с българските спасители към акция на терен.

„Спасяването на дамата, която проследихме към края на престоя ни в Турция продължи близо 24ч. Тя е престояла 5 дни там и все пак я извадиха жива. Операцията е започната от българските екипи, а после се включват и полските. Те я извадиха. Беше толкова тясно, че извадиха първо ръката ѝ, после кракът. Трябваше да е много слаб човекът, който искаше да я спаси“, разказа Ирина.

„Обикновените хора в Турция искат да намерят близките си и да намерят къде да спят. Те не говорят за инфраструктурата или нещо друго. Ще се стигне дотам след първоначалния шок вероятно. В Нургадъ и Хатай виждаш едни призрачни градове. Километрична разруха. Не виждаш нищо друго освен разрушения“, споделиха впечатленията си от опустошенията специалните ни пратеници в Турция.

Ирина и Юлиян благодариха на спасителите и местните, които въпреки огромните загуби и разрушенията, които са претърпели, са запазили човечност и са им предлагали своята помощ.

„Даваха ни храна, подслон. Дори хора, които бяха загубили целите си семейства, идваха да ни дават храна и да ни прегърнат“, разказаха те.

На какво учи страданието? На съпричастност – категорични са Ирина и Юлиян.

Целия разговор вижте във видеото.