Европа

Стотици палатки се издигат по стадионите в Турция за бездомните

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Проблемите с липса на убежища принуди стадионите в Турция да отворят терените си.

Стотици палатки са издигнати на стадион "Субат" в турския град Кахраманмараш - на 75 км северно от Газиантеп. Те превръщат игрището му във временен лагер за жителите, засегнати от опустошителното земетресение в понеделник.

Местни, международни организации и турското правителство раздадоха топла храна, както и палатки и одеяла, но все още се борят да достигнат до много нуждаещи се хора.

"Това, което преживяхме по време на земетресението, беше ужасно. Земетресението разтърси много силно, но слава Богу, че сме живи. Придържайки се към парапета на стълбището, се хвърлих надолу", разказва Мехмет Гюнеш.

Жителите споделят трагичните моменти, които са преживели по време на инцидента в понеделник, като много от тях споменават, че са били затрупани под развалините.

"По време на срутването на къщата ни синът ми направи видеоклип на телефона си. Не мога да си спомня този момент, защото бях под развалините. Беше ужасен момент", споделя Наргиз Ярдимгоглу.

"В 4 започна земетресението и майка ни ни изведе навън. Къщата ни падна пред нас. След това отидохме в парка, където ни удари второ земетресение. Приютихме се близо до футболната арена, но се страхувахме, защото трусовете продължаваха", казва Ханафи Гундес.

Спасителните екипи направиха серия от драматични спасителни операции в Турция, като извадиха няколко души от развалините пет дни след катастрофалното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, при което загинаха повече от 20 000 души.

Температурите в целия регион остават под нулата и много хора нямат къде да се подслонят.

Междувременно членовете на НАТО се споразумяха да разположат приюти в съюзника си Турция, за да помогнат за настаняването на хората, останали без дом след опустошителните земетресения от тази седмица.

Убежищата могат да бъдат оборудвани с редица удобства, включително отопление, генератори на електроенергия и зони за медицинско обслужване, заявиха от НАТО.

Операцията по разполагането им ще бъде наблюдавана от върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американския генерал Кристофър Каволи.