Свят

Български екипи се борят да спасят оцеляла жена под отломките в гр. Бесни, Турция (НА ЖИВО)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В този час служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ провеждат спасителна операция в гр. Бесни, Турция, заедно със спасителен екип от Полша.

Установен е контакт с оцеляла жена, затрупана под отломките на срутилата се сграда, в която е живяла. Тя е контактна, но не си чувства краката и ръцете. Спасителните екипи са чули нейния глас, потвърдиха за Euronews Bulgaria пожарникарите, които участват в спасяването. Акцията се случва на петия ден след земетресението. Жената е живяла на първия етаж. Тежка техника и кранове не могат да участват в операцията, за да не пострадат хората вътре.

Получен е сигнал, че под развалините има между трима и осем души. Екипите използват машини за засичане на сърдечен ритъм, за да могат да установят дали има живот под отломките.

Няколко десетки български спасители са разположени на територията на Турция в опит да помогнат за намирането и изваждането от руините на оцелели от опустошителните земетресения.  Към 10 часа на 10.02.2023 г. потвърдените жертви на бедствието вече са над 22 хиляди – над 18 хил. в Турция и близо 4000 в Сирия.

От мястото на спасителната акция в Бесни предава на живо специалният пратеник на Euronews Bulgaria в района на опустошителните земетресения в Турция Юлиян Стоянов: