Свят

ЕС и САЩ обещаха още помощ за Сирия и Турция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич посети град Газиантеп в Турция във връзка с предоставянето на допълнителна помощ на Сирия от страна на Европейския съюз.

Сирия поиска съдействие от ЕС на 8 февруари. Предложената помощ включва палатки, спални чували, матраци, легла, храна и дрехи и др.

Европейският съюз вече предостави 3.5 милиона евро спешно финансиране за подпомагане на хуманитарни организации за справяне с най-неотложните нужди, включително подслон, вода и канализация в Сирия.

Турция получава помощ на стойност 5 милиона евро, включително 500 единици за временно настаняване, 2000 палатки и 10 500 легла.

Освен това над 1650 спасители и 104 кучета търсачи са изпратени в Турция от различни европейски страни. Тези екипи за издирване и спасяване досега са спасили 36 души, съобщава Европейската комисия.

Американската агенция за международно развитие ще предостави спешна хуманитарна помощ в размер на 85 милиона долара на Турция и Сирия.

Тя включва храни, палатки, зимни принадлежности за подпомагане на домакинствата да преодолеят студа, критично важни здравни услуги за помощ при травми, чиста питейна вода за предотвратяване на зарази, хигиенна и санитарна помощ.