Земетресението

Спасители продължават да вадят деца изпод руините в Турция, хотели приютяват оцелелите

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

10-годишно момиче беше спасено в Антакия, провинция Хатай, на 90-ия час след опустошителното земетресение, разтърсило Югоизточна Турция и Северна Сирия.

След установяване на контакт с детето спасителите са работили непрестанно 32 часа, за да разчистят проход до него. Наложило се медиците да ампутират ръка на детето, за да го освободят от развалините.

Час преди това спасителите извадиха живо 17-годишно момиче в провинция Адъяман. Медици бързо я отнесоха с носилка до чакащата линейка.

В Малатия пък бе извадено живо 7-годишното момиченце Миран Гюл, след като цял ден спасителите работиха, за да стигнат до него. То било затрупано под руините на 7-енажен жилищен блок, в който живеело.

20-годишен младеж беше спасен в Кахраманмараш на 88-ия час след земетресението от спасители на Фондация за хуманитарна помощ.

В Адъяман хора скърбяха за загубата на своите близки, докато някои от загиналите бяха погребани. Тела продължаваха да пристигат на гробището в покрайнините на града.

„Иска ми се аз да бях умряла, а децата ми да останат живи“, казва жена, загубила своите деца в земетресението.

Адъяман бе един от многото окръзи в югоизточна Турция, засегнат силно от земетресението от 6 февруари.

Бедствието удари район, който е дом на 13.5 милиона души в Турция и неизвестен брой в Сирия и надхвърля като дължина разстоянието от Лондон до Париж.

В Турция общият брой на загиналите надхвърли 17 600, а в Сирия е над 3300.

На ниските етажи хотелите настаняват останалите без дом хора, защото все още е опасно от последващи трусове или срутване на сгради.

А каква е обстановката в град Газиантеп, намиращ се само на няколко десетки километра от епицентъра на земетресението, вижте във видеото от живото включване на нашия специален пратеник в Турция.