Земетресението

Жива ли е надеждата? Доброволец в Турция – разказ от първо лице

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Четвърти ден продължава търсенето на оцелели след трагедията в южната ни съседка. Специалните пратеници на Euronews Bulgaria стигнаха до епицентъра на земетресението - турският град Пазарджък, където разрушенията са огромни. Ирина Иванова разказва история на оцелелите от ужаса в Турция.

Хатай – може би най-пострадалият район в Турция. Километри разрушени пътища. Сринати сгради. Хиядли загинали под тонове бетон и желязо. Десетки хиляди погубени човешки съдби. Това е видял и преживял Мурат, докато е бил доброволец в Хатай.

 

Хатай е свършен. Целият град. Разрушенията са огромни. Сега Хатай е проблем номер 1.

Мурат, доброволец

В Хатай вече е погребана и надеждата. Затова Мурат идва в Нурдагъ, за да опита да намери поне един оцелял. Завежда ни до мястото, където се е надявал да открие живи хора под развалините.

„Тук и тук, двама души са мъртви. А ето там, открихме трима загинали“, споделя той.

Тук всеки помага с каквото може... Икмет раздава храна за хората, останали без нищо след земетресението.

 

Готвим храна за хората. От разрушените сгради... Опитваме се да спасим хората от под отломките. Повечето са мъртви за съжаление.

Икмет

От цялата страна идват да помогнат в Нурдагъ, дори и самите те да са били засегнати от труса.

 

И в Мерсин имаше земетресение. Усетено беше сериозно, но няма проблеми там. Затова носим помощ тук.

Четири дни след опустошителното земетресение надеждите да бъдат открити живи хора под сринатия град са малки. Но хората не спират да се опитват. Най-голяма е надеждата на близките, които въпреки че е минало толкова време, стоят край сградите, които до скоро са наричали дом.