Общество

Във Велико Търново набират помощи за пострадалите от земетресението

От Euronews България Euronews България

Преди година Исмаил Кая пристигнал във Велико Търново от Адана по студентска програма и започнал работа в местен хотел. Майка му живее все още в Адана.

"Реших да организираме кампания, виждам, че много хора се опитват да помогнат. Това ми дава надежда за бъдещето. Благодаря на цяла България! Ще останем може би докрая", казва той.

Неговият колега Симеон Станчев решил да го придружи до Адана.

„Първо и най-важно, защото сме приятели с Исмаил и отиваме в неговото място да помагаме на неговите хора. Смятам, че там ще съм по-полезен, отколкото тук", споделя Станчев.

Андреас е германец, но от осем години живее в България, във великотърновското село Караисен и осигурява бус за транспортиране на даренията.

"Видях тези снимки от тежко земетресение в Турция и исках да правя нещо, не само да давам пари, а нещо конкретно", не крие той.

Бившият полицай Стефан Михайлов пък е работил близо 30 години като водач на следово куче в полицията във Велико Търново. Мащабният трус в Турция и Сирия е повод да предложи да обучи кучета за откриване на загинали, каквито у нас нямаме.

"Много държави изпратиха там спасителни кучета! Моята идея е да се направят кучета за откриване на човешки останки, защото такива в България няма! Имам опит в обучението, материали също, мога да обуча такива кучета, които да търсят човешки останки", споделя той.

В системата на МВР в Русия обаче обучават такива кучета, казва бившият служител и кинолог Николай Корольов:

"При издирване на хора след земетресения, кучето е длъжно да е уравновесено, смело, бързо, не трябва да има никаква агресия към човека! В Турция наблюдаваме катастрофа от световен мащаб и кучетата са леки, бързи и обследват големи участъци, и те са научени да открият човек, и смятам, че в България е важно да се подготвят такива кучета- доброволчески движения!"

Доброволците ще останат в Адана колкото е нужно, а Стефан Михайлов очаква някоя организация да подкрепи идеята му.