Общество

Ясен Цветков: Организираните доброволци преминават специална подготовка

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Голямо сърце и съпричастност. Това трябва да притежава човек, за да остави живота си на пауза, и да тръгне като доброволец. Не мога да намеря достатъчно думи, за да опиша това, което тези момчета и момичета правят. Не знам дали си даваме сметка всички ние, че те рискуват живота си в момента. Пътуват при много тежки условия. Това са обикновени хора, със своите си лични и професионални ангажименти, които са преминали по-специална подготовка. Тя е предварително разписана от органите на Пожарната и Академията на МВР. Разделена е в различни модули, като първият е абсолютно задължителен, за да може човек да бъде организиран доброволец. Има разлика между организирани и спонтанни доброволци. Първият модул е 80 часа теоретична и практическа работа, а общо обучението е 400 часа. Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria Ясен Цветков, председател на Асоциацията на Доброволците.

Не е достатъчно човек просто да има желанието да помогне. Организацията започва още от София. Координираме се с българските служби, а в случая – и с турските. Искам да благодаря на Посолството на Турция, с което сме в денонощна връзка. Те оказват съдействие, за да може нашите доброволци да се движат безпрепятствено в Турция. Осигуриха им и полицейски ескорт. Но когато стигнат до определеното място, те няма да действат на своя глава, а ще получат разпореждане от турските власти, добави той.

Организираме 18 пункта в цялата страна, където се събират дарения за пострадалите. В готовност сме да изпратим камиони, които да ги закарат в Турция в най-скоро време, уточни той.

Целия разговор вижте във видеото.