Euronews Primetime

Ясен Сливенски, БЧК: Имаме готовност да изпратим още спасители в Турция

От Марина Матева Марина Матева Водещ

От БЧК имаме готовност да изпратим още спасители, но в момента там има около 40 000 чуждестранни спасители. Работим с нашите партньори от Турския Червен Полумесец, и ако бъде поискано, можем да изпратим още хора. Това заяви в студиото на PrimeTime Ясен Сливенски от БЧК.

В момента в Турция имаме 12 човека екип от планински спасители, плюс пет кучета. Първо бяха в Адана, сега се преместиха близо до Хатай. Всички виждаме обстановката по телевизията, на живо е още по-зле. Нашите колеги правят всичко възможно. Те имат всичко необходими за шест дни – храна, вода, както и храна за кучетата. Имат палатки, в които да спят. Предвиждаме този екип да се прибере в събота, а на тяхно място да отиде друг, който ще е без кучета, но е обучен да оказва първа помощ, добави той.

Междувременно стана ясно, че Българският Червен кръст е заявил първия превод, чрез Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), в помощ на пострадалите от катастрофалното земетресение на 6 февруари 2023 г. Заявените суми са 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. Средствата са набрани по обявената още в първите часове Национална дарителска кампания на БЧК. След получаване на кодове за потвърждение на преводите, дарените от българското общество средства ще станат пряка помощ за пострадалите в двете държави.

Всеки, който желае да подкрепи кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка: IBAN: BG64UNCR76301078660913, или чрез SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Целия разговор с Ясен Сливенски вижте във видеото.