Добро Утро, Европа

След 30 часа под отломките: Спасиха бебе и момче на осем години в Турция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Двумесечно бебе и осемгодишно момче бяха сред оцелелите, извадени изпод останките на срутили се сгради в Турция във вторник. Медии съобщават, че бебето е оцеляло 29 часа под руините в град Хатай. Момчето от Кахраманмарас е било в капан 32 часа. Спасителите, работещи при минусови температури, продължават да копаят останките, надпреварвайки се с времето. Броят на загиналите и ранените в Турция расте постоянно. Очакванията са за десетки хиляди жертви, а общият брой на засегнатите – милиони.

В турския град Нурдаги, на границата със Сирия, хора, загубили свои близки, твърдят, че те са могли да бъдат спасени, ако спасителните екипи бяха стигнали навреме.Сириецът Али Сило е извадил телата на четирима свои сънародници, включително двама негови роднини, от развалините на рухналите им домове.

 

Успяхме да се измъкнем навреме, слава на Аллах, че нищо не ни се случи. Чичо ми и леля ми останаха под отломките. Снаха ми крещеше. Един мъж викаше „помогни ми, помогни ми“. Но ние не успяхме да направим нищо. Спасителите закъсняха фатално.

Али Сило – сириец, живеещ в Турция 

Чичо, леля и тримата ми братовчеди са тук. Два дни не можем да ги намерим, не сме чули нищо, няма новини. Сградата се срути след земетресението и след 15-20 минути избухна пожар. Нито пожарникари, нито багери пристигнаха. Ние се опитахме да ги спасим, изгребвайки водата с чинии.

Хава Топал – оцеляла от земетресението 

Опитите да се стигне бързо до затрупани хора бяха възпрепятствани от лошото време и близо 200 вторични труса, което прави търсенето сред нестабилни структури изключително опасно. Десетки държави изпратиха екипи, за да помогнат в спасителните операции, а турската агенция за управление на бедствия съобщи, че повече от 24 400 служители на Спешна помощ са пристигнали в районите на бедствието.