Добро Утро, Европа

Надпревара с времето: Спасителите бързат да открият още оцелели под развалините в Турция и Сирия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Часовникът тиктака за спасителите в Турция и Сирия. Инфарктни 48 часа минаха от първия силен трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, който разтърси района на град Газиантеп. Загиналите към момента са повече от 8 хиляди. Експертите посочиха, че вероятността за намиране на оцелели след първите два дни драстично спада. Спасителите на място призоваха световната общност за изпращане на финансови средства. Помощ за Турция и Сирия идва дори от Южна и Северна Корея.

 

Според разузнавателния тим, който изпратихме вчера в Турция ситуацията е критична. Температурите там са под нулата, а броят на хората под развалините, които чакат помощ е огромен. Опасността е те могат да замръзнат докато чакат помощта да дойде.

Уон До Юон, ръководител на спасителния екип

Ситуацията в Сирия също остава кризисна. Спасителите в операцията по издирване на граждани, затрупани под развалините на срутени сгради в град Алепо, са открили близо 100 души за един ден. Загиналите там са над 300.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган по-рано обяви 3-месечно извънредно положение в 10 окръга в страната. Ердоган допълни, че училищата в цялата страна ще останат затворени до 13 февруари. 23 милиона души може да бъдат засегнати пряко и косвено от силното земетресение, отнело живота на хиляди в Турция и Сирия, предупреди Световната здравна организация. Това сочи анализът на експертите въз основа на разрушенията, мразовитото време, вторичните трусове и очертаните предизвикателства с намирането на дом, прехрана и топлина за останалите без дом.