Европа

Украйна праща спасители в Турция, руски военни помагат в Сирия

От Euronews България Euronews България
Syria Earthquake 23038450408889 Руски войници и сирийските сили за сигурност проверяват останките от срутени сгради в Алепо. Снимка: АР

Украйна ще изпрати "в Република Турция комбиниран издирвателно-спасителен екип на Държавната служба за извънредни ситуации, състоящ се от 87 души", включително 10 членове на екипажа на самолета.

Това съобщи уебсайтът на украинското правителство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган и е "изразил съболезнования във връзка с ужасяващата трагедия, която сполетя народа на Турция вследствие на земетресенията".

"Информирах го за решението да изпратим група спасители и оборудване от Украйна в Турция, за да помогнат за преодоляване на последиците от извънредната ситуация", заяви Зеленски в социалните мрежи.

"Украинските специалисти имат съответния опит в преодоляването на последиците от природни бедствия и ще пристигнат в засегнатите региони възможно най-скоро", добави той.

Украйна не е обявила помощ за Сирия. Дамаск е съюзник на Русия, която има военни бази там. По-рано днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу възложи на командващия руската групировка в Сирия да окаже незабавна и професионална помощ на пострадалото от земетресението население, съобщиха от руското министерство на отбраната. Сформирани са 10 консолидирани отряда от военнослужещите на Руската федерация в Сирия, които са започнали да изпълняват задачите по отстраняване на отломки, търсене на пострадали и оказване на медицинска помощ в райони, претърпели най-големи разрушения. В работата са включени над 300 военнослужещи и 60 единици техника.

Съединените щати заявиха, че работят с партньори за оказване на помощ след земетресението в Сирия, въпреки че не признават правителството в Дамаск, след като изпратиха два спасителни екипа в съседна Турция.

Стивън Алън, който ръководи реакцията на място за Американската агенция за международно развитие, заяви, че USAID пренасочва помощта, която вече е предоставена за подпомагане на пострадалите от войната сирийци.

"В момента в Северозападна Сирия се осъществява цялата гама от хуманитарни мерки", каза той пред репортери.

Помощта на САЩ в Сирия подпомага на спасителните дейности и други неотложни нужди, включително осигуряване на подслон и храна, каза той.

Той отказа да назове имената на неправителствените групи, които работят със САЩ, позовавайки се на оперативната сигурност.

Той обаче отбеляза, че по-голямата част от разрушенията, причинени от земетресението в неделя в Сирия, са в райони извън контрола на президента Башар Асад, който си върна по-голямата част от страната след близо 12 години брутална война.

Съединените щати, които търсят отговорност за злоупотребите, отказаха нормализиране на отношенията, включително и пряка помощ за възстановяване с Асад, който възстановява връзките си с други арабски държави, както и с Турция.

Съединените щати обявиха, че изпращат два спасителни екипа в съюзника на НАТО Турция. Алън заяви, че екипите ще пристигнат в сряда сутринта и ще се отправят към град Адияман, където досега усилията за издирване са били ограничени.

Екипите, които идват с два транспортни самолета С-130, водят 158 души персонал, 12 кучета и 77 тона специализирано оборудване, каза той.

"Това, върху което сме съсредоточени в момента в Турция, е да изпратим тези екипи и да спасяваме човешки животи", заяви Алън от Анкара.

"Ако те се нуждаят от допълнителна помощ, когато става въпрос за населението, което може да е без жилища или да се нуждае от незабавна помощ, ние със сигурност сме готови да я предоставим", каза той.