Свят

Стадион в Латакия приютява над 2000 души останали без дом след опустошителния трус

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Сирия трудно се справят с последствията от опустошителния трус от понеделник.

Хиляди хора намериха убежище на спортен стадион в сирийския град Латакия, тъй като местата за настаняване са малко, след като земетресенията разрушиха стотици сгради в страната.

Върнах се в родния си град Латакия. Престоях в Спортния град край стадиона четири години, след това останах на палатка, преди да се върна в къщата си в Алепо и, разбира се, тя не беше разрушена. Сега отново се върнах в Латакия, а Алепо напуснах заради земетресението. Дойдох тук, на стадиона, за да намеря подслон. Бог да ги благослови.

Джумаа Мохамед, разселен мъж от Алепо

Около 2000 души намериха убежище в спортния център на града. Баскетболното игрище на центъра е претъпкано с матраци и спални чували, тъй като хората са намерили подслон заедно със семействата си. Местна организация за помощ се опитва да задоволи нуждите им с храна и спално бельо.

Сега тук има около 400-450 семейства, което е около 2000 души. Наблюдаваме и проверяваме от какво се нуждаят по отношение на храна, напитки, матраци, лекарства и дори осигуряваме лекари. Опитваме се да обхванем всички възможни случаи. Опитваме се да им осигурим всичко, от което се нуждаят.

Ула Нахла, ръководител на благотворителната фондация Al Areen

По време на първото си посещение в районите, засегнати от земетресението, сирийският президент Башар Асад и съпругата му посетиха два приюта в град Алепо и кухня, в която се приготвят 3000 ястия на ден за разселените хора.

Опустошителното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Турция и Сирия в понеделник, отне живота на повече от 26 000 души, срути и повреди десетки хиляди сгради и може да доведе до разселването на милиони хора.

Бедствието засили страданията в региона, засегнат от 12-годишната гражданска война в Сирия, която вече разсели милиони хора в страната и ги остави зависими от помощи. Сраженията накараха милиони други да потърсят убежище в Турция. Температурите останаха под нулата в целия голям регион и много хора нямат подслон.

Конфликтът изолира много райони на Сирия и усложнява усилията за доставяне на помощ.