Свят

Акрам Наюф, „Свободна Сирия“: Сирийците копаят с ръце, за да стигнат до оживелите под руините

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Сирия е разделена на три части – между режима на Асад и две групировки. Международната общност няма доверие на режима там, както и на талибаните. Някои страни все пак се координират с режима, а други с групировките, изпращат помощ по въздушни мостове като Тунис, Египет, Йордания, ОАЕ, Русия и Иран. Но сирийците нямат доверие нито на режима, нито на групировките. Затова трудно достига помощ до когото и да било в Сирия в момента.“

Това разказа в студиото на „Добро утро, Европа“ Акрам Наюф от Асоциация „Свободна Сирия“. По неговите думи от общо 20 ГКПП-та в Сирия с различните ѝ съседи, работи само един пункт.

Останалите без дом живеят в палаткови лагери и разчитат на хуманитарна помощ от ООН.

В провинция Идлиб, където живеят около 5 милиона, те са най-силно пострадали от трусовете, копаят с ръце за да стигнат до оживелите, за да ги спасят. Могат да открият много малко хора. Те казват – „ние нямаме никакво оборудване“. Чуват се хората как викат и никой не може да им помогне.

Според Наюф сирийският режим не допуска чужди лица на територията на страната и няма хуманност.

„Първата хуманитарна помощ е пристигнала преди 2 дни на 9-ти февруари. Но от гражданска защита в Сирия казват, че нямат нужда от тези помощи. Те нямат оборудване. Светът ще бъде изненадан от загубите в Сирия. Хиляди хора са под развалините и никой не е успял да стигне до тях. Това е голяма катастрофа“, каза още Наюф.

Според него би трябвало международната общност да контролира транспортирането на хуманитарната помощ, като се открият нови пунктове, за да може тя да достигне до нуждаещите се.

Вижте целия разговор във видеото.