Общество

Манол Пейков: Първият тир с помощ за пострадалите от земетресенията в Сирия заминава днес

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Продължават да пристигат сериозни суми непрекъснато. Още не сме изпратили нищо. От цялата страна се стичат дарения. Наш партньор ни е отдал да ползваме безвъзмездно склада му. Имаме няколко тона брашно, което ще дойде от Карнобат. Напълно безплатно ще е и да го транспортираме до Сирия. Днес се надяваме да успее да тръгне. Имам известна надежда, че до края на деня ще натоварим тир със стоки за хората.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria издателят Манол Пейков, който координира една от кампаниите за набиране на дарения. Той допълни, че по обявената сметка вече са събрани над 800 000 лева.

Другата седмица ще заминат още 2-3 тира, защото сме събрали страшно много хора неща. Ще има и 2-3 тира с дрехи, палатки, челници, храна, които ще потеглят през следващите дни.

„Всичко е проверено. Разговаряме с човек, който има хора от другата страна на границата в Турция. Връзката им със Сирия е възстановена. Имат доверени хора от сирийска страна, доверени, които ще ни отчетат нещата със снимки. Ще видим какво ще стане с първия тир, и после ще изпратим още няколко“, коментира още Пейков.

Той посочи, че през целия ден днес ще работят пунктовете в Пловдив и София, за да се събират средства.

„В събота заминавам за град Кешам в Турция, там произвеждат изключително качествени палатки. Асеновградски бизнесмен ме свърза с тях. Това е една от най-търсените стоки в Сирия и Турция. Ще им дарим такива. В София централния ни пункт е на ул. Шипка 23, ще имаме и в Асеновград, Димитровград, подготвят се и още“, посочи Пейков.

Вижте целия разговор във видеото.