Европа

Лидерите на ЕС: Помагаме с каквото можем на Турция и Сирия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на ЕС изразиха твърдата си решимост да помогнат с ресурси, спасителни екипи и финансова подкрепа на всички засегнати от опустошителното земетресение в Турция и Сирия.

"Успях да подчертая нашата решимост като Европейски съюз, заедно с държавите членки, да подкрепим засегнатите, да помогнем на оцелелите при всички издирвателно-спасителни операции", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

ЕС одобри 10-ти пакет със санкции срещу Русия на стойност 10 милиарда евро, който е прицелен към забрана на износа на стоки и компоненти за военнопромишления комплекс на Русия заради инвазията й в Украйна.

"На стойност 10 милиарда евро пакетът от санкции (срещу Русия) е насочен към стоки, които почти не могат да бъдат заменени от друго място. Поглеждаме дълбоко във военната машина на Русия, където можем да определим или технологии, или резервни части, които се използват от военнопромишления комплекс. За тези стоки, на които сме единственият доставчик, можем да забраним износа", заяви Урсула фон дер Лайен.

Лидерите на Германия и Франция също изразиха подкрепа за Украйна в защитата на нейната независимост и териториална цялост. Подкрепата ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, включително и военна, казаха Олаф Шолц и Еманюел Макрон.

Германия, Дания и Нидерландия заявиха, че планират да предоставят на Украйна най-малко 100 обновени бойни танка „Леопард 1“ в следващите месеци. В края на януари Германия се съгласи да разреши доставки на по-модерните танкове „Леопард 2“ за Украйна.