Свят

Пратеникът на ООН за Сирия призова да се осигури незабавна животоспасяваща помощ за пострадалите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Специалният пратеник на ООН за Сирия призова да се осигури без пречки животоспасяваща подкрепа за засегнатите от опустошителното земетресение, разтърсило северозападна Сирия.

Световната продоволствена програма на ООН започна да осигурява храни в райони в Сирия, докато оцелелите се борят с недостиг на храна и минусови температури.

Първият конвой с хуманитарна помощ за пострадалите в северозападна Сирия вече премина турско-сирийската граница, разкриха източници от ООН.

Броят на жертвите продължава да расте и в двете страни. Все още има твърде много хора, които са под останките в смразяващ студ. Земетресението удари, когато хуманитарната криза в северозападна Сирия вече се влошаваше, като нуждите бяха на най-високото си ниво от началото на конфликта.

Гаир Педершен, специален пратеник на ООН за Сирия

„Нуждаем се от подкрепа, за да отидем в северозападните райони. Трябва да отидем в районите, контролирани от правителството, които са особено силно засегнати. Става дума за Алепо и Хама. Знаем, че вече идва известна подкрепа на летищата в Алепо и Дамаск“, допълни Педершен.