Euronews Primetime

Земетресението в Сирия: Кулинарният влогър Мая Зухди с призив за помощ

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Последствията от земетресението в Сирия се увеличават с всеки изминал ден, а от засегнатите райони започва миграция към по-отдалечените градове. За това разказва кулинарният влогър Мая Зухди, която е от българо-сирийски произход. Младата жена търси помощ за сънародниците си по бащина линия в социалните мрежи. Молбата ѝ е хората, които желаят да дарят да се обърнат към сирийското посолство у нас. С нея разговаря репортерът Анелия Джамбазка.

 

Ситуацията в Сирия е доста зле. До този момент изваждат живи деца. Представяте ли си? Това означава, че ако има повече хора и материали, повече деца може да оцелеят.

Зухди се надява санкциите над Сирия да паднат, за да може хуманитарната помощ и доброволците да стигнат до нуждаещите се. Споделя също, че не достигат спасители и колкото повече часове минават, толкова по-малка в вероятността да има живи.

Много хора са се свързали с нея и са готови да ѝ пратят пари, но тя не взема нищо, призовава да ги дадат в посолството.

 

Хората не знаят какво да правят, къде да отидат. Много хора са изгубили цялото си семейство. Моите близки и приятели са в Дамаск, а сега всички, които изгубиха домовете си в Алепо, тръгнаха натам.

В момента хората се нуждаят основно от лекарства, смята Мая. И те трябва да достигат до Сирия по по-лесен начин, убедена е тя.

Цялото интервю вижте във видеото.