Свят

Мохамед Халаф: Сирия е земя, населена със смърт, засегнатите райони са изолирани

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Сирия е една земя, населена със смърт. Войната там продължава повече от 10 години. Много хора избягаха в чужбина, а други са бежанци в собствената си страна. В момента тези райони са изолирани, защото руската армия успя да върне 80% от територията на Сирия в ръцете на Башар Асад.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Мохамед Халаф относно ситуацията в Сирия след опустошителното земетресение.

 

В Сирия е по-различно, отколкото в Турция, защото там има територии извън контрола на правителството. В териториите под правителствен контрол има няколко града, пострадали от земетресението. Руските войски, намиращи се там, са се заели да помагат.

„В Сирия в момента има пет окупации – руска, иранска, турска (точно в засегнатите райони)... Турция няма възможност да помогне, защото самата тя е засегната“, уточни Халаф.

Американската окупация се намира в тези райони, където са кюрдите, допълни журналистът.

„В този регион (засегнатия от трусовете – бел. ред.) няма летища. Има военни летища само там, където е турската армия“, каза той.

Нещастието на хората се политизира, убеден е Халаф.

 

Летищата под контрола на режима работят и там вече пристигнаха много помощи от арабските държави. САЩ и ЕС преговарят за въздушни коридори, по които също да се пренасят помощи. Но ще направят всичко възможно Башар Асад да не ги „политизира“.

Цялото интервю вижте във видеото.