Свят

Продължава издирването на оцелели. Десетки хиляди са евакуирани

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Близо 20 000 станаха жертвите в Сирия и Турция след тежките земетресения тази седмица. Други повече от 60 хил. са ранени. Десетки хиляди са и евакуираните. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че повече от 6000 спасители от над 50 държави работят на терен. Предстои да пристигнат и още екипи от чужбина. Момче на две години беше спасено изпод развалините в турския град Хатай. Мерт Татар прекарал затрупан 72 часа, когато аварийните отряди го открили и спасили.

Броят на жертвите след трусовете в Турция и Сирия надвиши този от бедствието във Фукушима преди повече от десетилетие, до което също се стигна след земетресение. Десетки хиляди са евакуираните и ранените. Много от телата на загинали все още не са идентифицирани. 

Спасителите продължават да откриват и оцелели. 2-годишно дете беше намерено в Хатай след 3 дни под отломките. В Сирия спасителните операции също продължават.

Втори ден турският президент Реджеп Ердоган е в засегнатите райони. В Газиантеп той коментира, че всички институции работят на терен. 

 

Докато тече оценката на щетите, в този преходен момент предоставяме 10 000 лири финансова помощ на нашите граждани. Така искаме поне малко да облекчим проблемите им.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

10-те хиляди лири, които турското правителство отпуска на семействата, се равняват на около 500 евро. Турция разчита и на международна помощ. Според външния министър Мевлют Чавушоглу такава са обещали близо 100 държави и повече от 10 организации. 

На този фон първи конвой с хуманитарна помощ успя да достигне Северозападна Сирия.

Рейтинговата агенция Fitch прогнозира, че икономическите загуби може да достигнат най-малко 2 млрд. евро. Оттам отбелязват, че застрахователното покритие в района на трусовете е много слабо.