Свят

Жертвите на земетресението вече са 17 000, трагедията догони Измит от 1999 г.

От Euronews България Euronews България
Earthquake07 2 Снимка: AP

17 000 са вече жертвите на унищожителното земетресение в Турция и Сирия от понеделник, съобщи AP. Само в Турция те са над 14 000.

Броят на загиналите до момента достигна 14 014 души, а 63 794 са ранени. Разрушени са 6444 сгради“ , съобщи от Газиантеп президентът на Турция Реджеп Ердоган.

В четвъртък спасителите извадиха още оцелели изпод развалините на срутените сгради, но надеждите за намиране на още много живи хора прогресивно намаляват. Това е едно от най-смъртоносните земетресения в световен мащаб за последното десетилетие. Трагедията е на път да надмине земетресението от Измит през 1999 година, когато загинаха също 17 000 души.

Министърът на здравеопазването на Сирия Хасан Габбаш призова Световната здравна организация да достави на страната му спешно медицински материали за лечението на хилядите ранени. Това стана по време на среща с регионалния директор на СЗО за Източното Средиземноморие Ахмед Ал-Мандари, който е в сирийската столица Дамаск.

Държавната телевизия цитира Ал-Мандхари да казва, че СЗО ще окаже цялата си подкрепа, за да помогне на Сирия да преодолее последиците от земетресението, предаде още AP