Euronews Primetime

Под руините на Сирия – разказ от първо лице

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Заради войната в Сирия и режима на Башар Асад, информацията от там е оскъдна. Много от пострадалите се намират в бунтовнически райони, а режимът държи да разпределя хуманитарната помощ, която не достига до нуждаещите се. Колко тежки са последствията в страната и как живеят хората там след бедствието – разказва сириеца Алхамад Халах.

 

Каква е ситуацията при вас след земетресението?

Намирам се в един град на сирийско-турската граница, където работя заедно с моята организация и семейство. Мога да кажа, че 4-5 дни след земетресението, ситуацията е катастрофална. Работим изключително усърдно и помагаме на спасителните екипи да извадят възможно най-много хора, затрупани под развалините. Загиналите към момента са 2000. Има много семейства с деца, които са оставени без храна и отопление. А знаете, зимата е доста студено..

Помощта, която ни се оказва от отвън, никак не е задоволяваща. Тук в Сирия имаме някакви възможности, както и местни неправителствени организации, които помагат, за да повече човешки животи се спасят, но усилията ни не са достатъчни! Свидетели сме на огромна трагедия, каквато не сме виждали от векове. Не мога да ви опиша каква е картината тук. Медицинските центрове и болници не могат да се погрижат и приемат големия брой ранени. Освен това и инфраструктурата не е надеждна, тъй като беше масово бомбандирана от режима на Асад през последните десет години. Всички ни пренебрегват.

Международната общност забравя за нас. Не мога да си обясня защо може да ни се помогне, но не се прави. Моля ви, чуйте ме- може ви вече е прекалено късно да се спасят още хора, тъй като са четири дни под руините. Помислите обаче за хората, които оцеляха, но загубиха домовете си. Трябва да се построят палатки. Отидохме до близкия супермаркет да купим палатки, но нямаше такива. Искахме да купим и от Турция, но пресичането на границата в момента не е позволено. Ситуацията е наистина катастрофална, повярвайте ми.

 

Защо е затворена границата? Турция ли е отговорна за това, пътища ли са срутени? Каква е причината?

Турция също е силно пострадала от земетресението. Не мисля, че тя е отговорна за затварянето. Може би е виновна руската общност, не знам. Няма значение кой е блокирал границата, най-важното в момента е тя да бъде отворена възможно най-бързо.

Споменахте, че много хора са останали без дом. Къде нощуват сега, навън на студеното? Колко градуса е в града, в който се намирате?

Пътувам много, стигам и до по-отдалечени места. Някои хора се обръщат за помощ към свои роднини, съседи. Други пък се настаниха в необитаеми сгради, където няма никакво осветление, отопление, мебели или дори прозорци. Има и такива, които живеят в палатки, които обаче не са никак оборудвани за подобно бедствие. Шокирани сме от случващото се, не знаем какво да направим. Тези хора имат нужда от международна помощ и намеса, която да ги избави от страданието.

Кои са най-спешните неща, от които сирийците се нуждаят в момента?

Помагаме на спасителните екипи на White Helmets като поднасяме храна и одеяла, както и други необходими неща. Но ни трябват още по-голямо количество от споменатите неща, за да помогнем и подкрепим семействата, които са в отчаяно положение.

Хората обмислят ли да напуснат Сирия и да намерят спасение другаде след това опустошително земетресение?

Не могат. Невъзможно е да се напусне Сирия.

 

Те са просто заклещени там, нали? Блокирани и без възможност за изход?

Да, точно така!

Как може да помогне международната общност?

Като за начало трябва да отворят границата и да изпратят конвои с всякаква възможна помощ. Може да са специализирани спасителни екипи, за да се помогне на хората, затиснати под руините.

А Турция помага ли на Сирия? Има ли подобни обещания от страна на Анкара?

Не знам за такива обещания. Турция се бори със собствените си проблеми. Там нещастните случаи и разрушенията са доста повече.

Как живееха хората в Сирия преди земетресението? На територията ѝ има война, наложен е режима на Башар Асад...

Сирийците така или иначе страдаха от икономическите последици на войната. Икономиката ни се срина. Хората изгубиха работата си, страданието продължава както през лятото, така и през всяка зима. Случилото се земетресение направи тази болка мащабно по-голяма.

Колко хора работят в екипите на „Белите каски“?

Имате предвид колко са доброволците?

Да.

Не съм сигурен за точния брой. Има и много сирийски емигранти, които могат да изпратят помощ на роднините си от чужбина. Чрез банкови преводи например. Голяма част от банките са затворени, а има възможност финансови средства да влизат в страната.

Хората нямат и никакви пари, така ли? Не могат да направят нищо?

Никакви пари, никакви средства. Истинско бедствие е буквално!

Как продължава работата ви от тук нататък? Какво ще правите?

Утре се отправяме към Джиндерес. Може би ще успеем да доставим 2000 кутии за обувки, одеяла, зимни дрехи за децата.. Утре ще бъде голям и важен ден!

Колко хора живеят в засегнатата зона от земетресението?

Над четири милиона души живеят в северозападна Сирия. Това са и хората, засегнати от земетресението.

Много ви благодаря за това интервю. Желая ви късмет и се грижете за себе си!