Свят

ООН настоява за незабавно прекратяване на огъня в Сирия, за да улесни доставките

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ръководителят на ООН по правата на човека призова за незабавно прекратяване на огъня в Сирия, за да се улесни предоставянето на помощ на всички жертви на опустошителното земетресение в региона. 

Сирийският президент Башар Асад обаче упрекна Западът, че дава приоритет на политиката пред хуманитарната ситуация на фона на земетресението в страната му. Според него нито сега, нито в миналото е имало хуманизъм. Той посети болница в пострадалата от земетресението провинция Алепо и присъства на разчистването на развалините.

"Западът даде приоритет на политиката пред хуманитарната ситуация. Неправилно е да се дава приоритет на една ситуация пред друга, докато съществуват и двете. Политическата ситуация съществува за тях, но хуманитарната не съществува за Запада", каза Асад.

Русия, Израел, Иран, Сърбия, Швеция, САЩ, Индия, Китай и Швейцария, наред с други страни, обявиха готовността си да окажат помощ на Сирия след земетресението. Министерството на финансите на САЩ заяви, че настоящите санкции на Вашингтон срещу Сирия няма да засегнат трансакциите, свързани с помощта при земетресение. Американските власти ще отпуснат 85 млн. долара за хуманитарна помощ след земетресенията в Турция и Сирия.

В същото време сирийската опозиция блокира конвой с помощи, изпратен от кюрдската самоуправляваща се администрация в помощ на пострадалите от земетресението в контролираните от бунтовниците райони. Цистерните са натоварени с дизелово гориво и керосин, одеяла, дрехи и други хуманитарни продукти. Горивотота е приоритет, тъй като машините, използвани в спасителните операции, се нуждаят от дизел.

"В момента придружаваме конвоя с хуманитарна помощ, предоставена от кюрдската самоуправляваща се администрация на нашите хора в Северозападна Сирия. Конвоят е съставен от 30 цистерни с гориво и ние изпращаме именно гориво, тъй като в районите в Северозападна Сирия има недостиг на гориво", заяви Садик Амин.

Милиони сирийци в северозападната част на страната живеят в бедност, като разчитат предимно на помощи, за да оцелеят. Земетресението утежни неволите на анклава, като много семейства, разселени от 12-годишния конфликт, се борят с намаляващите програми за помощ.

Усилията за оказване на помощ са възпрепятствани от продължаващата война и изолацията на контролирания от бунтовниците регион по границата, който е заобиколен от подкрепяните от Русия правителствени сили.