Свят

Десетки страни продължават да изпращат помощи за бедстващите в Турция и Сирия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус пристигна в пострадалия от земетресението сирийски град Алепо. Той ще обиколи някои болници и приюти с министъра на здравеопазването на Сирия и губернатора на Алепо. Той съобщи, че носи спешни медицински консумативи около 37 тонаСЗО ще продължи да предоставя спешни медицински услуги и още спешни доставки. Утре ще има още една доставка с над 30 тона, каза той. Той обеща, че ще работят и за справяне с въздействието от земетресението.

Доброволци в Египет напълниха кутии с дарения, които ще бъдат изпратени в Сирия за засегнатите хора. Сред тях са основни хранителни продукти, одеяла, дрехи и бебешко мляко. Кампанията за дарения в Кайро набира скорост, защото хората са неръплеви да помогнат.

"Планирахме да съберем два тона дарения, които да изпратим в Сирия. Те станаха много повече, отколкото предполагахме. 12 големи товарни автомобила и още три самолета, всеки от който ще превозва по 20 тона. Достигнахме 90 тона като обща сума на събраните дарения. А имаме максимален капацитет от 120 тона", казва Хасан Абдул Таауаб, служител на фондация "Татанаки".

Индонезия също изпрати помощ и екип за търсене и спасяване в Турция след опустошителното земетресение. От индонезийска военновъздушна база излетя градски екип, съставен от 62 души, заедно с пет тона помощи. Доставките включват храна, одеяла, зимни дрехи, палатки и лампи, захранвани със слънчева енергия, както и специално обучени кучета.

"Заминаването на екипа в тази първа партида е важно, като се има предвид значението на търсенето и спасяването на жертвите, които все още са погребани под развалините на сградите и се извършват и до днес", смята Мухаджир Ефенди, координационен министър за човешкото развитие и културата.

Турция отвори граничен пункт с Армения, за да позволи доставката на хуманитарна помощ за пострадалите от земетресенията в 10 южни турски провинции. Пет камиона с хуманитарна помощ преминаха през граничния пункт Аличан в турския окръг Ъгдър. За последен път пунктът е използван през 1988 г., когато турският Червен полумесец доставя помощ след земетресението в Армения.

Цялата сухопътна граница между Турция и Армения е затворена от 1993 г. насам, след сблъсъци по границата.

Австрийската армия преустанови спасителните операции в опустошената от земетресението Турция поради влошаване на "ситуацията със сигурността". Говорителят разказа, че 82-ма войници от звената за помощ при бедствия на австрийската армия са намерили убежище „в базов лагер с други международни организации в южната провинция Хатай. Те пристигнаха с 45 тона оборудване и успяха да спасят девет души от развалините.