Свят

Продължава спасителната акция на български и полски пожарникари в Бесни, Турция

От Euronews България Euronews България
Besni Yuli 3 Снимка: Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ провеждат спасителна операция в гр. Бесни, Турция, заедно със спасителен екип от Полша.

Установен е контакт с оцеляла жена, затрупана под отломките на срутилата се сграда, в която е живяла. Тя е контактна, но не чувства краката и ръцете си. Спасителните екипи са чули нейния глас, потвърдиха за Euronews Bulgaria пожарникарите, които участват в спасяването. Акцията се случва на петия ден след земетресението. Жената е живяла на първия етаж. Тя е заклещена и се търси лекар, който да помогне при изваждането ѝ. Тежка техника и кранове не могат да участват в операцията, за да не пострадат хората вътре.

Получен е сигнал, че под развалините има между трима и осем души. Екипите използват машини за засичане на сърдечен ритъм, за да могат да установят дали има живот под отломките.

Няколко десетки български спасители са разположени на територията на Турция в опит да помогнат за намирането и изваждането от руините на оцелели от опустошителните земетресения. Потвърдените жертви на бедствието вече са над 22 хиляди – над 18 хил. в Турция и близо 4000 в Сирия.

Euronews Bulgaria проследи ситуацията в рамките на деня с над 12-часово излъчване на спасителната акция, съчетано между телевизионния канал и дигиталните платформи на компанията.