Euronews Primetime

Спасители продължават да вадят хора от руините в Турция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Смразяващи истории за гибел и разруха в Турция и Сирия след опустошителния трус в понеделник с магнитуд 7,8 по Рихтер.

Над 23 000 са вече загиналите в невижданото бедствие, а ранените близо 100 000. На този фон разкази за оцелели хора, извадени след над 100 часа под отломките, продължават да са лъч надежда.

Близо 100 страни вече са предложили помощ. Над 120 000 са спасителните екипи от 60 страни, които се борят на терен за всеки човешки живот. А здравните работници са 140 000.

Екипи от цял свят извършиха поредица от драматични спасителни операции в Турция, като извадиха няколко души, сред които и 10-дневно бебе. На кадрите се вижда как новороденият Ягиз Улас излиза от останките на сграда в района на Самандаг в провинция Хатай. Той е спасен заедно с майка си. Две сестри на 15 и 13 години също бяха намерени от спасителите в Кахраманмарас близо 100 часа след бедствието.

Още трима оцелели бяха извадени изпод отломките на срутени сгради в Адъяман 36-годишна жена беше спасена, след като прекара затисната под руините 5 дни.

"Бях загубил всякаква надежда, точно преди спасителите да започнат да копаят с багера. Момчетата дойдоха в 4 часа, слушаха известно време и казаха, че има някой жив. Започнахме спасителна операция, първо действаха спасителните екипи, след това дойде групата за спешна помощ и започна да помага. Нека продължават в същия дух", казва Мехмет Хасар, баща на Чемиле Хасар.

В Диарбекир жена и синът ѝ бяха спасени 4 дни след катастрофалния трус.

"Това е невероятен момент. Работим без прекъсване от три дни, постоянно сме тук. След предупреждение от нашия приятел, започнахме да викаме „има ли някой?“, „чувате ли гласа ми?“ За момент дори си помислих, че чувам гласове на оцелели в ума си", споделя Сехмуз Чевък, спасителен работник.

Членове на испанското военно подразделение за спешна помощ спаси братя и сестри от руините на срутена сграда в турския град Нурдаги. На работниците бяха необходими 24 часа, за да приключат със спасяването на малко момче, неговата сестра и майка му, които бяха блокирани в продължение на четири дни. Войници и местни се радваха и плачеха, докато то беше изнасяно от отломките.

10-годишно момиче беше спасено в Антакия, провинция Хатай. След установяване на контакт с детето спасителите са работили непрестанно 32 часа, за да разчистят проход до него. Наложило се медиците да ампутират ръка на детето, за да го освободят от развалините.

В Малатия пък бе извадено живо 7-годишното момиченце Миран Гюл, след като цял ден спасителите работиха, за да стигнат до него. То било затрупано под руините на 7-етажен жилищен блок, в който живеело. В Адъяман хора скърбяха за загубата на своите близки, докато някои от загиналите бяха погребани. Тела продължаваха да пристигат на гробището в покрайнините на града.

"Иска ми се аз да бях умряла, а децата ми да останат живи", казва жена от Адъяман.

Фокусът вече започна да се измества върху разрушаването на опасно нестабилните структури. Земетресението засегна граничния район между Турция и Сирия, в който живеят над 13 млн. души. Моргите и гробищата са препълнени, а по улиците на някои градове лежат тела, увити в одеяла, килими и брезенти. Шансовете за намиране на оцелели при ниските температури намаляват. Те остават под нулата в целия регион и много хора нямат къде да се подслонят. Правителството раздаде милиони топли ястия, както и палатки и одеяла, но все още изпитва затруднения да достигне до много нуждаещи се хора.