Ексклузивно

Китайският посланик Дун Сяодзун: Санкциите не решават проблеми, а създават нови

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор

Самоуправляващ се още от 1949 година, Тайван е възприеман от Китай като сепаратистка провинция, докато Тайван се смята за независима държава. Независимостта на острова и контролът над Тайванския проток станаха поле за все по-опасно покачващото се напрежение между Китай и САЩ. След Украйна, идва ли ред на Тайван и това ли ще е новото поле на въоръжен конфликт в света?

Проведоха се демонстративни военни учения и от двете страни. САЩ одобри потенциалната продажба на Тайван на оръжие за над 1,1 милиарда долара, включително на 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух. Китай заплаши с контра мерки. Ще се стигне ли до сблъсък или все пак има път към дипломацията. За целите на китайската външна политика разговаряме с посланика на Китай у нас – негово превъзходителство Дун Сяодзун.

„Целите и задачите на китайската дипломация са пределно ясни и те са поддържане мира в света, насърчаване на общото развитие и изграждането на общност на споделена съдба за човечеството. Настоящите тенденции към мир, развитие, сътрудничество и взаимна печалба не могат да бъдат спрени. В същото време обаче човечеството се сблъсква с множество безпрецедентни предизвикателства, особено пандемията от Ковид-19 и украинската криза, които за пореден път показаха важността от реализирането на идеята за общност на споделена съдба. Ние ще продължим да стоим твърдо на правилната страна на историята, на страната на напредъка на човешката цивилизация, ще се противопоставяме на всякакви форми на хегемонизъм и политика на силата и ще работим за нашето собствено развитие, чрез което ще подкрепяме мира и развитието на целия свят“, казва Н.ПР. Дун Сяодзун.

Според посланика на Китай у нас положението на Тайван е изяснено с Резолюция № 2758 на Общото събрание на ООН. И каква ще е съдбата на Тайван има само един отговор и той е, че в света съществува само един Китай и Тайван е част от него. Посланикът повтори думите на Си Дзипин – че Китай се стреми с цялата си искреност и прави максимални усилия за мирно обединение, но никога не би се ангажирал, че няма да използва сила. 

Това е насочено срещу намесата на външни сили и малобройната група привърженици на тайванската независимост и тяхната сепаратистка дейност, а не срещу сънародниците ни на острова. Военно решение би било последният избор, след като всички други възможности са безвъзвратно изчерпани.

 

Къде стои Китай на международната сцена днес и кои страни определяте като „най-добри приятели“?

От 2012 г., когато XVIII конгрес на КПК се проведе, Китай се стреми да участва активно в глобалното управление по всички направления и поддържа многостранността, и мисля, че успя да наложи още по-силно образа си на отговорна държава. В качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и най-голямата развиваща се държава, Китай винаги се е позиционирал на световната сцена като градител на мира, страна, даваща принос за глобалното развитие, защитник на международния ред, страна, създаваща обществени благо и посредник по горещи въпроси. Ние сме твърдо убедени, че солидарността и сътрудничеството нямат алтернатива, опитваме се да следваме изискванията на времето, да работим и защитаваме общите интереси на мнозинството страни в света. Следователно, може да видите как „кръгът от приятели“ на Китай се разширява постоянно, а мрежата му от партньорства обхваща целия свят – за последното десетилетие броят на страните, с които имаме установени дипломатически отношения се увеличи от 172 до 181, а двустранните партньорства с различни държави и регионални организации нарасна от 41 на 113. Ние имаме такъв израз – който мисли за света, има приятели навсякъде. Китай се е ангажирал да върви по пътя на мирното развитие, стреми се към равнопоставеност в отношенията между малките и големите държави, продължава да създава приятели на принципа на неприсъединяването към блокове и успя да формира глобална мрежа от партньори. България е втората държава в света, която признава и установява дипломатически отношения с Китайската народна република. България е добър приятел и партньор на Китай, двете страни имат широки перспективи за практическо и приятелско сътрудничество.

 

Светът е разделен за войната в Украйна и това изправя Г-20 пред сериозни трудности. Китай бе поканен за участие в предстоящата среща групата в Индонезия и се очаква това да бъде първата визита в чужбина на Си Дзинпин след XX конгрес на ККП. Какъв сигнал ще отправи Китай към света?  

От 2012 г., когато XVIII конгрес на КПК се проведе, генерален секретар Си Дзинпин направи 42 визити в чужбина, по време на които посети 69 страни на пет континента и прие в Китай над 100 държавни и правителствени ръководители. След началото на епидемията от Ковид-19 той имаше 181 телефонни разговора с чужди лидери и ръководители на международни организации, участва чрез видеовръзка в 78 значими събития, свързани с международните дела. Неотдавна Си Дзинпин посети Централна Азия и в рамките на 48 часа успя да участва в 31 мероприятия, а неотдавна прие в Пекин редица чужди ръководители, дошли на посещения в Китай. Като важен член на Г-20, Китай винаги е участвал активно в международното икономическо сътрудничество, в глобалното икономическо управление и е готов да работи с всички страни за постигане на силен, устойчив, балансиран и приобщаващ ръст на световната икономика. Ние ще продължим да вървим в очертаната от 20-ия конгрес на КПК посока за развитие както на отношенията между държавите, така и на китайската дипломация. И в този смисъл, надяваме се, гласът и посланията на Китай на срещата на Г-20 да бъдат чути от всички.

 

Как Китай интерпретира мотото, под което ще премине тазгодишната среща на Г-20 – „Да се възстановим заедно и по-силни след кризата“?

Мотото отразява решимостта на световната общност да се обедини, за да победи пандемията и съживи глобалната икономика. Целият свят е изправен пред безпрецедентни за последния век промени, и никой не може да се изолира от тяхното влияние. Като главен форум за международно икономическо сътрудничество, Г-20 трябва да бъде единна и членовете ѝ да си сътрудничат, да поемат полагащата им се отговорност, да практикуват истинска многостранност и работят за изграждането на общност на споделена съдба за човечеството, постигайки по този начин целта „да се възстановим заедно и по-силни след кризата“. Ние подкрепяме активно дейността на Индонезия като страна-председател на Г-20, подкрепяме темата „Да се възстановим заедно и по-силни след кризата“, и очакваме с нетърпение срещата да изиграе активна конструктивна роля за укрепване на международното сътрудничество за справяне с пандемията от Ковид-19, за насърчаване възстановяването на глобалната икономика и подкрепа на световната продоволствена и енергийна сигурност.

 

Работят ли санкциите срещу Русия в полза на Китай, тъй като Китай купува енергийни и други ресурси от Москва на значително по-ниски цени? Какви са перспективите пред китайско-руските отношения?  

Китай винаги е бил против едностранни, незаконни санкции и „юрисдикция с дълга ръка“, тъй като те нямат основания в международното право. Практиката е показала отдавна, че санкциите не само не решават проблемите, а точно обратното – създават нови. Те водят до ситуация, в която двете страни не само търпят икономически загуби, при това сериозни, но и вредят на процеса за намиране на политическо решение. В съвременната неспокойна международна ситуация китайско-руските отношения винаги са успявали да запазят тенденция към благоприятно развитие. Двете страни са най-големите съседи една на друга, както и всеобхватни и стратегически партньори, така че техните отношения се градят неизменно на принципите за неприсъединяване към блокове, избягване на конфронтация и ненасоченост към трети страни. Целта на това е да насърчим развитието на нашите две държави и донесем ползи на китайския и руския народи. Китай и Русия винаги са осъществявали нормално икономическо сътрудничество на основата на взаимно уважение, равнопоставеност и взаимна изгода.  

 

Ще се превърне ли Г-20 в място за диалог, което да направи първи стъпки към по-добра комуникация между големите страни?   

В момента светът и развитието му се сблъскват със сериозни предизвикателства. Като главен форум за международно икономическо сътрудничество Г-20 трябва да играе водеща роля по отношение на глобалния ред и управление във времето след пандемията от Ковид-19. Ние смятаме, че срещата в Бали ще даде на страните ценна платформа за постигането на консенсус, за съдействие на сътрудничеството помежду им и предаване на увереност и надежда на изпълнения с толкова неизвестности свят.  

 

Възможен ли е просперитет без стабилност в света?   

От въпроса Ви разбирам, че очаквате мир, стабилност, просперитет и развитие и сте обезпокоени от настоящата ситуация. Тази ситуация е причината Китай да излезе с инициатива за глобално развитие и глобална сигурност. Ние се надяваме да работим с хората от целия свят в името на ценности като мира, развитието, равенството, справедливостта, демокрацията и свободата, ще поддържаме световния мир, ще съдействаме за глобалното развитие и изграждането на общност на споделена съдба за човечеството. На ХХ конгрес на КПК генералния секретар Си Дзинпин заяви, че Китай е за диалог и консултации, които биха спомогнали за постигането на устойчив мир в целия свят. Ние сме за съвместно изграждане и споделяне, което би насърчило установяването на универсално безопасен свят. Китай вярва във взаимноизгодното сътрудничество и че то е в основата на общия просперитет, както и, че обменът и взаимното разбирателство биха спомогнали за изграждането на открит и инклузивен свят. Китай е готов да работи с хората от всички страни, за да внесем заедно стабилност и позитивна енергия в света, и ще продължи по пътя към изграждането на общност на споделена съдба за човечеството.  

 

В доклада си пред XX конгрес на КПК Си Дзинпин заяви следното: „Трябва да засилим способността си да предвиждаме опасностите, да мислим рационално, да се подготвим за всякакви сценарии и бъдем готови да устоим на всякакви трудности и предизвикателства“. Как трябва да интерпретираме тези му думи?   

Китайската нация е преживяла множество превратности на съдбата. Способността за предвиждане на опасностите е важната духовна характеристика на китайската нация. Разумната предпазливост е ценност, дълбоко вкоренена в нашата култура, както и може да бъде проследена в цялата стогодишна история на Комунистическата партия на Китай. В момента се преплитат невиждана отдавна пандемия и международни геопотичиески конфликти, а икономическото развитие е изправено през усложняваща се, сурова и изпълнена с неясноти среда. Един след друг се редуват „черни лебеди“ и „сини носорози“. В такива условия – с различни предвидими и непредвидими рискове – бихме се справили с тях единствено, ако оценяваме в пълнота трудностите и размишляваме в дълбочина за рисковете.

 

И накрая, може ли малка България да се учи от голям Китай, например в дипломацията, икономиката и производството?   

Китай вярва, че всички страни, независимо малки или големи, слаби или силни, бедни или богати, трябва да бъдат равнопоставени и да следват път за развитие, който отговаря на техните собствени национални условия и потребности на хората. Ние вярваме във взаимното уважение, в това, че има какво да научим едни от други и да си сътрудничим в името на общи ползи. Китай е готов да работи с всички страни, включително България, за изграждането на общност на споделена съдба за човечеството, и за създаване повече възможности за света чрез своето собствено развитие. Сътрудничеството между Китай и държавите от Централна и Източна Европа и съвместното изграждане на инициативата „Един пояс, един път“ са важни практически платформи за постигането на общност на споделена съдба. Благодарение на тези платформи за сътрудничество станаха възможни Пелешацкия мост в Хърватия, железопътната линия, свързваща Китай и Лаос, мостът през Малдивските острови, магистрали в Източна Африка и Камбоджа, железопътните връзки между Унгария и Сърбия и между Китай и Тайланд. От януари до септември тази година износът на българска селскостопанска продукция за Китай е бил на стойност 1,613 милиарда юана, което представлява ръст от 112% в сравнение с миналата година и по този показател България е на първо място от страните в Централна и Източна Европа. Нашите две държави разполагат със специфични ресурси и всяка има свои особености в развитието. Вярвам, че докато работим заедно, и Китай, и България, ще имат по-широки перспективи за сътрудничество в различните области.