Свят

Олаф Шолц в Китай: Пекин призова за мирни преговори между Киев и Москва

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Германският канцлер Олаф Шолц е първият лидер от Г-7 и Европейския съюз с официално посещение в Китай след началото на пандемията и войната в Украйна. В петък той и неговата делегация, в която се включиха и германски бизнес лидери, бяха посрещнати от Си Дзинпин.

Канцлерът на Германия коментира, че визитата му цели да изгради доверие между Берлин и Пекин. А по време на работен обяд с Шолц китайският президент е подчертал, че политическото доверие се гради трудно, но се разпада лесно.

Освен това Си Дзинпин се е съгласил, че заплахите за използване на ядрено оръжие в Европа са "безотговорни и изключително опасни" на фона на опасенията, че Русия може да предприеме подобни действия в Украйна. Според "Ройтерс" Шолц е призовал Путин да удължи действието на зърнената сделка с Киев, която изтича по-късно този месец.

 

Казах на президента Си, че е важно Китай да упражни влиянието си върху Русия. Става дума за спазване на принципите на Хартата на ООН, за които всички сме се съгласили - принципи като суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, които са важни и за Китай.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Войната е била обсъдена и по време на срещата на германския лидер с премиера Ли Къцян, който призова за мирни преговори между Киев и Москва.

 

Говорихме за настоящата криза в Украйна. И двете страни се надяват тази криза да приключи възможно най-скоро. Ситуацията може да бъде облекчена. Нашата отправна точка е да насърчаваме мирните преговори. Не искаме световният мир и регионалната стабилност да бъдат засегнати, нито искаме сътресения в стабилността на международната промишлена верига и веригата за доставки.

Ли Къцян, премиер на Китай

Еднодневната визита, критикувана от едни и приветствана от други, се случи на фона на война в съвременна Европа, напрежение около Тайван и обвинения срещу Пекин, че нарушава човешките права с отношението си към уйгурската общност. 

Няколко седмици по-рано Си Дзинпин беше избран за трети мандат начело на Комунистическата партия на Китай.