Euronews Primetime

Столтенберг поиска от Турция да подкрепи Швеция и Финландия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да изостави своите резерви относно усилията на Финландия и Швеция да се присъединят към военния съюз. По време на посещение в Анкара Столтенберг настоя, че скандинавските държави са направили достатъчно, за да отговорят на опасенията на Турция относно тяхното присъединяване.

 

Финландия и Швеция изпълниха своето споразумение с Турция. Те станаха силни партньори в нашата съвместна борба срещу тероризма във всичките му форми. Ясно са ангажирани с дългосрочен ангажимент да отговорят на турските опасения относно сигурността. Така че, време е да приветстваме Финландия и Швеция като пълноправни членки на НАТО. Тяхното присъединяване ще направи нашия съюз по-силен и хората ще се чувстват по-сигурни.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО 

Хелзинки и Стокхолм подадоха молби за членство в най-големия алианс за отбрана и сигурност в света, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Така те се отказаха от дългогодишната си политика на неутралитет, страхувайки се, че може да се превърнат в следващите мишени на руския президент Путин.

Но Турция, член на НАТО от 1952 г, все още не е готова да ги подкрепи след месеци на тристранни преговори.

Турското правителство иска от двете държави да приложат мерки срещу лица, които смята за терористи, като членове и поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия и такива, заподозрени в организирането на опита за преврат през 2016 г.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че графикът за приемането на Швеция и Финландия в НАТО ще зависи кога ще бъдат изпълнени всички изисквания от тристранния меморандум.

Документът от 10 члена беше договорен преди срещата на върха на Алианса през юни, след като Турция заплашваше да наложи вето на кандидатурите на Швеция и Финландия.