Европа

„Украинците са обединени в победата“: Какво видяха специалните ни пратеници в Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ние посетихме места, които са в безопасната зона. В Източна Украйна е по-опасно, тъй като там продължават обстрелите. Може би поради присъствието на големите световни медии покрай годишнината от началото на войната, нямаше масирани руски обстрели в столицата Киев.

Това заявиха в студиото на „Добро утро, Европа“ след завръщането си от Украйна специалните ни пратеници там Анастасия Димитрова и Александър Шопов.

Те коментираха, че гражданите на Украйна много често игнорират сирените за въздушна тревога. Украинците са обединени в победата, но в източната част на страната са по-уплашени.

Не се забравят гледките на разрушенията, които все още са видими. Идва една ракета и прекъсва живота ти там, докъдето той е бил нормален със семейството ти и децата ти. Близките ти ги няма, домът ти го няма.

Анастасия Димитрова, специален пратеник на Euronews Bulgaria в Украйна

Украинците са много обединени в момента. Поляризацията, която има в България и може би която е имало и там, вече я няма. Хората са обединени в едно нещо – Украйна да победи и да освободи териториите, които са окупирани.

Александър Шопов, специален пратеник на Euronews Bulgaria в Украйна

По думите на Анастасия обединението на украинския народ е започнало още през 2014 г. с анексията на Крим. Хората тогава са били неподготвени, не са знаели как да реагират, но още оттогава украинците са знаели, че това няма да е краят. Този процес на обединение завършва на 24 февруари миналата година.

„Не, ние няма да си тръгнем, няма да се предадем, ние ще се бием и защитаваме страната си, защото това е нашата родина и искаме да останем тук. Ние не сме взели нищо чуждо, ние просто искаме да ни оставят да правим своя избори и да живеем свободни в нашата държава“, сподели Анастасия какви са настроенията на украинците и добави, че се възхищава на хората, които отказват да се предадат.

„Видях едни абсолютно нормални хора. Никъде не видях фашисти, нацисти. Това са обикновени хора като всички нас, които ходят на работа, трудят се, изкарват си парите, живеят нормално“, коментира Александър.

Като цяло украинците имат положителна реакция, когато се спомене България и благодарят за подкрепата на страната ни, казаха още специалните ни пратеници в Украйна.

Какво още разказаха специалните ни пратеници в Украйна вижте видеото: