Европа

Битката за Бахмут се ожесточава

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Руските сили и “Вагнер” засилват атаките си срещу Бахмут. Бившият индустриален център е почти напълно разрушен в една от най-ожесточените битки от началото на войната.

"За съжаление, всеки ден губим някого. Няма ден, в който да не изкарваме загинали, за да занесем телата им у дома. Използваме всичките си ресурси, за тези, които са дали живота си, и ранените, за да им окажем медицинска помощ“, казва войник.

Руснаците се съсредоточават върху обкръжаването на Бахмут и прекъсването на линиите за доставка. Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще се бори за града, докато може, и призова съюзниците да ускорят доставките на оръжие. Въпреки трудностите, украинските войски все още удържат позициите.

"Оптимист съм. Бахмут, Крим, всичко ще бъде наше. Само ни дайте с какво да стреляме и ни дайте посока“, категоричен е друг сражаващ се.

От Киев заявиха, че украински самолети са нанесли 3 удара срещу райони с концентрация на руски сили.

Междувременно стана ясно, че демонтираният руски танк, който беше изложен на улица в Талин, Естония, ще бъде транспортиран до музей в страната. Полицията съобщи и за сблъсъци между проруски привърженици и хора, които подкрепят Украйна. Червените карамфили, изразяващи симпатия към Москва, са били премахнати от улиците.