Свят

Над 8000 цивилни са загинали във войната в Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Повече от 8100 цивилни са загинали, а над 13 000 са били ранени от началото на руската война в Украйна, съобщиха от ООН. Според Службата на Върховния комисар по правата на човека реалният брой на жертвите е много по-висок, тъй като информацията от някои места, където се водят интензивни боеве, се бави.

Военните престъпления, извършени в Украйна, ще бъдат сред водещите теми в дневния ред на асамблеята на Съвета на ООН по правата на човека в Женева. Заради смъртта на хиляди цивилни и разселването на милиони, ще бъде проведено разширено заседание, което ще продължи до 4 април - най-дългата сесия на съвета досега.

"Руската инвазия в Украйна предизвика най-масовите нарушения на правата на човека, на които сме ставали свидетели. Тя отприщи мащабна смърт, разрушения и разселване. Нападенията срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура причиниха много жертви и ужасни страдания", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Заседанието на Съвета по правата на човека се провежда, след като Общото събрание на ООН наскоро призова за незабавно изтегляне на руските сили от Украйна.

Очаква се напрежението да се покачи в четвъртък с участието на заместник-министъра на външните работи на Русия.....като се предвижда някои дипломати да напуснат в знак на протест.