Свят

„Политиците днес завещават на децата си война и разруха“: Младите делегати на Г-20

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор

Тя е на 24 години. Завършва бакалавърска степен по международни отношения с високо отличие от Kenyon College в Охайо. Притежава магистърска степен по изследвания на развитието от университета в Кеймбридж. Тя е Джоди Ан – канадка от китайски произход, която в момента живее в Лондон и работи като анализатор по политиката за климата към ООН. Тя е една от малцината делегати на младежкото Г20.

Тази година имах удоволствието да бъда един от четиримата канадски младежки делегати на G20 и по-конкретно преговарях по темата, свързана с климата и околната среда, устойчивостта и това да отавим планета, годна за живеене. През юли всички младежки делегати на Г-20 се събраха в Джакарта, Индонезия, за финалните преговори за окончателното комюнике на YОUTH 20. Щастлив съм да споделя, че комюникето на YОUTH 20 беше прието и постигнахме консенсус. И беше изпратено до президентството на Г-20 и другите заинтересовани групи.

Джоди Ан, анализатор по политикате за климата към ООН

Успяха ли младежите да накарат лидерите на 20-те да чуят техните страхове за климата и бъдещето ни?

„Мисля, че отговорът ми ще бъде, че е твърде рано да се прецени, защото тепърва ще видим процесите и резултатите от срещата на върха на лидерите. Но мисля, че успяхме като младежки делегати, постигайки консенсус - това е нещо, което на ниво лидери на Г-20 тази година се смята за абсолютно невъзможно на много нива. Постигнахме консенсус относно признаването на сериозността на конкретни проблеми и действията, които са необходими за справянето с тях“, казва Ан.

И младежите успяха да говорят с един колективен глас относно факта, че много от глобалните предизвикателства днес, като изменението на климата, безработицата, дигиталната трансформация и включването на многообразието, са проблеми между поколенията, върху които младежите ще бъдат най-засегнати. Така че, мисля, че го направихме успешно и накарахме лидерите на Г-20 да ни чуят по този въпрос, дали те ще се вслушат в нас, дали ще приемат нашите препоръки, мисля, че ще разберем много скоро с резултата от Среща на лидерите на Г-20.

Джоди Ан, анализатор по политикате за климата към ООН

През последните 13 години младите хора участват в официалните процеси на Групата на 20 чрез Youth 20. Те представят погледа на следващото поколения за това кои всъщност са най-важните теми днес. И дали политиците осъзнават какъв е дневния ред на следващото поколение.

Всъщност, сега, когато говорим за Г-20, ние говорим само за отношенията между САЩ и Китай и Русия и Украйна. Дали твърдата политика в Г-20 измества дневния ред?

Мисля, първо, че политиката за климата и политиката, свързана с изменението на климата, също трябва да се разглеждат като една от сериозните политически теми. Защото липсата на признание за проблемите с изменението на климата е до голяма степен причината за кризата, която виждаме днес. Знаем, че изменението на климата има огромно въздействие върху финансовата стабилност, върху паричните политики и други въпроси като социалното равенство, които се разглеждат като някаква твърда политика. Така че, когато говоря за отношенията между САЩ и Китай от гледна точка на международната климатична политика, ескалиращото напрежение между САЩ и Китай е безполезно и разсейващо за постигането на напредък по глобалните климатични цели.

Джоди Ан, анализатор по политикате за климата към ООН

Знаем, че двустранните отношения между САЩ и Китай бяха от решаващо значение и преговорите за Парижкото споразумение и някои от резултатите от COP26 миналата година.

„Мисля, че това, което сега е тревожно, е, че ескалиращото напрежение между САЩ и Китай може да се ползва от други правителства, независимо дали са в Г-20 или не, и тези конфликти ще имат вълнообразен ефект върху забавянето на климатичните реакции като цяло“, посочи Джоди Ан.

Според нея политиците днес гледат твърде краткосрочно и са фокусирани само върху текущия им мандат. Тя смята, че световните лидери сериозно подценяват климатичните промени,без да осъзнават какво причиняват на децата си и на бъдещите поколения като цяло.

Какво би попитала Джоди Ан световните лидери, като Джо Байдън, Си Дзипин или Путин, ако би получила тази възможност на срещата на Г-20?

„Мисля, че това, което бих казал, е, че знаем, че координираният глобален отговор на най-неотложните проблеми, пред които сме изправени, е най-ефективният начин за борба с тези глобални предизвикателства. За проблем като климатичните кризи никоя отделна държава не може да се преодолее, всички трябва да действаме заедно и в процеса на това трябва да се вслушваме в гласовете на младите хора, наследството от лидерството на един политик не е само техният ефект на текущия мандат, но също и състоянието на света, което те оставят за следващото поколение за наследство“, подчерта Джоди Ан.

За Euronews Bulgaria – Надя Ганчева.