Европа

Почит към Елизабет II: Хората чакат по близо ден за последен поклон пред британската кралица

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Global_And
Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Десетки хиляди продължават да се редят на километрични опашки, за да си кажат последно сбогом с кралица Елизабет II. Още информация за атмосферата в Лондон - от нашия пратеник Юлиян Стоянов.

 

Прекарахме 12 часа на опашката с тези прекрасни хора. Беше много емоционално и нереално. Не усетихме как мина времето. Говорихме и си споделяхме спомени за кралицата.

Карън Даубшър

Нямах никакви проблеми, беше много добре организирано, дойдох снощи към 18:30 и току-що минах. Кралицата е жена, която представяше страната у нас и по света. Заслужава цялото уважение.

Даниел Фаръл

Беше толкова емоционално, защото съм от Аржентина, дойдох преди 35 години. Дъщеря ми порасна тук, завърши университет, а аз можех да работя. Кралицата означава за мен най, най-красивото усещане за авторитет.

Тереза Торес

Някои от хората на дългата опашка към Уестминстър Хол чакат по близо един ден, за да се сбогуват с британската кралица. Мнозина прекараха нощта под открито небе, за да не изпуснат реда си за последен поклон пред Елизабет II.

Един мъж е арестуван в петък вечерта, след като изблъскал хора от опашката, доближил се до ковчега и опитал да повдигне британския флаг, поставен върху него.

Това 7-годишно момиче стоеше и отдаваше почит към кралицата. Опитваше да види короната, когато някой я избута от пътя, изтича до ковчега, вдигна знамето и опита да направи... не знам какво. Дарси беше избутана, а за две секунди полицията хвана мъжа. Сега опитваме да минем за втори път, защото Дарси е будна от през нощта, стоя на опашка 15 часа и накрая - това е резултатът.

Трейси Холанд, очевидец

На опашката беше забелязан и футболистът Дейвид Бекъм, който чака над 12 часа, за да се поклони пред Нейно Величество. Премиерът на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн, също почете монарха преди участието си в лидерска среща, организирана от британския премиер Лиз Тръс.

А крал Чарлз III и другите три деца на покойната кралица сведоха глава за 15 минути пред тленните останки в Уестминстър Хол. По-рано подобно бдение се състоя и в Шотландия, преди тялото на Елизабет II да бъде преместено в Лондон. Поклонението продължава до нейното погребение в понеделник.