Свят

Повечето държави от Г-20 осъждат войната в Украйна

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор
Global_And
Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Повечето държави от Г-20 осъждат войната в Украйна, се казва в проектодекларация на срещата на върха в Бали. Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини към форума чрез видеовръзка като призова за край на войната. Пред световните лидери той представи и украинската формула за мир. Сред предложенията са изтегляне на руските войски от страната, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и осигуряване на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност. 

В Бали е изпълнителният продуцент на Euronews Bulgaria - Надя Ганчева, която предава за цялата мрежа на световния новинарски канал. Нейните  истории и анализи достигат до 160 държави.

Пред световните лидери в Бали, на срещата на Г-20, украинският президент Володимир Зеленски отправи конкретно послание – трябва да бъде сложен край на войната на Русия и то сега.

 

Русия трябва да изтегли всички свои войски и въоръжени формирования от територията на Украйна. Контролът на Украйна върху всички участъци от държавната ни граница с Русия трябва да бъде възстановен. Това ще доведе до реално и пълно прекратяване на военните действия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Сред предложенията са и осигуряване на ядрена и енергийна сигурност, както и превенция от ескалация на конфликта. Зеленски призова за удължаване на зърнената сделка, която изтича скоро и създаването на специален трибунал за престъплението на руската агресия срещу Украйна. Неколкократно нарече формата Г-19, видимо изключвайки Русия.

Руският президент Владимир Путин отказа да присъства, вместо това е представен от външния министър Сергей Лавров.

Министър-председателят на Великобритания разкритикува “варварската война” на Русия и се обърна към Лавров с думите, че страната му трябва да се махне от Украйна.

След американския президент Джо Байдън и френският държавен глава Еманюел Макрон се срещна с китайския си колега Си Дзинпин като го призова да обединят “силите си” срещу войната в Украйна. 

 

Сред най-неотложните въпроси споменахте климата, но също така и международните кризи, като руската война в Украйна, за които Г-20 е подходящ формат за сътрудничество. Споделям надеждата Ви, че индонезийското председателство ще доведе тази среща до успех, което означава да се намалят напрежението и пропуските, които съществуват на международно равнище. 

Еманюел Макрон, президент на Франция

САЩ очакват Г-20 да осъди руската инвазия и отражението ѝ върху световната икономика в заключителното комюнике на срещата на върха на остров Бали, най-големият форум на групата лидери от началото на пандемията и от началото на войната.