Общество

Главният редактор на Euronews Bulgaria след отличието: Това е признание за целия екип

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент
Global_And
Марина Стоименова Марина Стоименова Редактор

Огромно признание, отговор и реакция, че това, което правим с целия екип на Euronews Bulgaria наистина дава резултат и има смисъл.

Това коментира в „Добро утро, Европа“ главният редактор на Euronews Bulgaria Марина Стоименова, след като спечели приза „Жена на годината“ в категория „Медии“ на списание GRAZIA.

„В последните години нашата професия е изключително трудна за упражняване. Точно това беше и темата на церемонията вчера – за силата и смелостта на жените. Това не се изисква само от нежния пол, но ако говорим за журналистиката, за жалост, се изисква все повече от това, за да можем да вършим работата си, така както трябва. И аз знам, че ние тук го правим и съм изключително горда с това“, заяви тя.

Тя разказа, че до последно не е вярвала, че ще грабне приза, защото останалите номинирани в категорията също са изключителни големи професионалисти.

Аз вярвам, че всеки един от нас в тази категория наистина я заслужаваше“, каза тя.

Да бъдеш част от Euronews ти дава много преимущества. Поради това, че разполагаме с цялата помощ и подкрепа на най-големия европейски новинарски канал, имаме достъп до много повече ресурси, но и се ползваме с доверието на този бранд и сме длъжни да го пазим тук в България, защото световният канал Euronews имат огромно доверие в нас и очакват да спазваме техните журналистически стандарти.

Според Марина журналистиката е призвание, колкото и клиширано да звучи това.

„Всеки, който е избрал да работи това не може и не изпитва нуждата да се оплаква какво му е взела професията. Не съжалявам за нищо, въпреки че съм дала много жертви в личен план, за да стигнем днес до тук и за да можем да се гордеем с работата си“, добави тя.

Euronews е в България едва от седем месеца и ние вече очевидно имаме тежест и променяме средата. А нужда от промяна има, за да се върне нормалността в журналистиката.

Огромна чест и признание, че спечелих конкурса за главен редактор и че ми гласуваха доверие аз да ръководя екипа тук в България и София. Екипът на Euronews Bulgaria има огромна отговорност, защото начина и новините, които ние представяме от България, се гледат в цяла Европа от над 400 млн. души“, подчерта Марина.

Наградата е за всички нас, защото аз вярвам, че човек сам не може да направи нищо. Тази награда е наша, на целия екип. Но ни чака много здрава работа оттук нататък, защото скоро трябва да представим на нашите зрители всички нови проекти, които сме си поставили за цел, много кампании и интересни разговори със събеседници, които в огромна част от случаите има само при нас“, посочи главният редактор на Euronews Bulgaria.

Тя благодари на списание GRAZIA за номинацията и обърна внимание на един пренебрегван аспект от борбата с домашното насилие, което е и каузата на тазгодишния конкурс за "Жена на годината":

Когато говорим за домашно насилие не трябва да мислим само за физическо такова. Психическото също нанася огромни поражения и щети, така че трябва всички заедно като общество да се борим с това“, подчерта Марина.

Вижте целия разговор във видеото.