Европа

Как отбелязват Коледа в легендарната родина на Дядо Коледа – Лапландия?

От Euronews България Euronews България

Водим ви в Рованиеми, Лапландия – дом на хиляди елени, елфи и на самия дядо Коледа.

Тук можете да се разходите с шейна, да видите северното сияние и да застанете от двете страни на Арктическия кръг. Мартин Стефанов от дълги години е туристически гид. Живее в Рованиеми, който се намира само на 10 км от селцето на дядо Коледа:

Здравейте от селцето на дядо Коледа в навечерието на празника. Зад мен има няколкостотин човека, дошли да видят стареца днес. Тези кули показват къде точно се намира северната полярна окръжност. Зад тази линия е зоната, наречена Арктика.

Мартин Стефанов, туристически гид

Всяка година стотици хиляди туристи посещават селцето на дядо Коледа. С едно единствено желание - да видят кой е дядо Коледа и къде живее. Там те карат кънки, шейна и се срещат с добрия старец и елфите му.

"Децата обикновено питат дядо Коледа на колко години е. Самият аз няма да се наемам да отговоря на този въпрос. Но пожелавам на всички деца някой ден лично да успеят да попитат дядо Коледа за неговата възраст", казва Мартин.

Ние също успяхме да срещнем с добрия старец. Не разбрахме на колко е години, но разбрахме едно - всеки от нас може да му отиде на гости в Лапландия. И даже да види къде се пазят писмата на всички деца до дядо Коледа.