Свят

Урсула фон дер Лайен: Европа се обедини, когато това беше най-важно #Давос 2023

От Euronews България Euronews България
Switzerland Davos Forum 23017360196327 Първата дама на Украйна Олена Зеленска (вляво) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен присъстват на сесия на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, вторник, 17 януари 2023 г. Годишната среща на Световния икономически форум се провежда в Давос от 16 януари до 20 януари 2023 г. Снимка: AP

Толкова дълго, колкото е необходимо

"Европа се сплоти, когато беше най-важно", заяви Урсула фон дер Лайен в специално обръщение на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Във встъпителните си думи председателят на Европейската комисия похвали украинския народ за неговата "морална и физическа смелост" в условията на продължаващата руска инвазия в Украйна.

 

През изминалата година вашата страна развълнува света и вдъхнови цяла Европа. И мога да ви уверя, че Европа винаги ще бъде с вас

Председателят също така потвърди съобщението на Европейската комисия от понеделник, че предоставя финансова подкрепа в размер на 3 млрд. евро, която ще бъде част от пакета за подкрепа на Украйна в размер на 18 млрд. евро през 2023 г. Тази сума ще подпомогне подпомагането на болници и училища, както и изплащането на заплати и пенсии.

 

Енергия, ресурси и екология

Очавква се Европейският съюз да представи мащабен индустриален план за чисти технологии, който не само трябва да запази водещата роля на континента в изграждането на по-екологично бъдеще, но и да гарантира икономическото му оцеляване, тъй като е изправен пред предизвикателствата на Китай и САЩ.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи очертанията на своя "Индустриален план за зелена сделка", който ще улесни значително прокарването на субсидии за зелени индустрии и обединяването на проекти в целия ЕС, които ще бъдат подкрепени с голямо финансиране, тъй като ЕС преследва целта да бъде неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Фон дер Лайен използва речта си на Световния икономически форум в Давос, за да заяви, че освен да подхранва собствената си индустрия, блокът от 27 държави ще се противопостави много по-силно на нелоялните търговски практики, ако те идват от Вашингтон или, което е по-важно, от Пекин.

И тъй като се опитва да се освободи от прекомерната си енергийна зависимост от Русия, откакто преди почти година започна войната в Украйна, ЕС не иска да стане толкова зависим от Китай по отношение на редкоземните материали, които са от решаващо значение за развитието на акумулаторните батерии, водородната и вятърната енергия.

 

> До петък, 20 януари, международни лидери и представители на гражданското общество ще обсъждат основните предизвикателства пред света под мотото "Сътрудничество в един фрагментиран свят".

> Журналистите на Euronews Саша Вакулина, Мийб Мак Махон, Фотейни Дулгакери и Дейвид Уолш са на мястото на събитието

> Днес: първата дама на Украйна Олена Зеленска, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, британският актьор Идрис Елба и министър-председателят на Финландия Сана Марин са сред присъстващите, заедно с повече от 50 държавни и правителствени ръководители.

 

Switzerland Davos Forum 23017386673361 Първата дама на Украйна Oлена Зеленска произнася реч на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, вторник, 17 януари 2023 г. Снимка: AP

Oлена Зеленска: "Не можем да позволим да се повтори нов Чернобил"

С наближаването на годишнината от войната в Украйна първата дама на Украйна отправи нападки към Русия, като заяви, че родителите със сълзи на очи гледат как лекарите се опитват да спасят децата им, че фермерите се страхуват да се върнат на полетата си, пълни с мини, и че "не можем да позволим да се случи нов Чернобил".

В речта си във вторник на Световния икономически форум в швейцарския град Давос Олена Зеленска също така упрекна правителствените лидери и корпоративните ръководители, че не винаги използват влиянието си, за да направят достатъчно.

Тъй като войната повишава инфлацията и разширява продоволствената несигурност в развиващите се страни, тя нарича "обида за човечеството и човешката природа да има масов глад".

Според нея войната може да се разшири извън границите на Украйна и да задълбочи кризите, но "единството е това, което връща мира".

Зеленска казва, че е донесла писма от украинското ръководство до Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до китайския президент Си Дзинпин.

Belgium EU Energy 22346411549392 Изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Снимка: AP

Фатих Бирол: Най-големият двигател на възобновяемата енергия е енергийната сигурност

Ръководителят на Международната агенция по енергетика твърди, че нахлуването на Русия в Украйна е стимулирало нова подкрепа за възобновяемата енергия, тъй като притесненията за сигурността на доставките се присъединяват към опасенията за околната среда.

Но изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, заяви че инвестициите в чиста енергия все още изостават от необходимото.

Според него прекъсването на доставките на петрол и природен газ от Русия означава, че "най-големият двигател на растежа на възобновяемата енергия днес е енергийната сигурност, защото местните възобновяеми енергийни източници са енергията на мира".

Бирол посочва като напредък преминаването към автомобили, задвижвани с батерии, като казва, че през 2019 г. те са били само 3 на всеки 100 продадени автомобила, но през миналата година са достигнали 13%. Според него до 2030 г. всеки втори автомобил на големите пазари ще бъде електрически.


Той приветства правителствената подкрепа, като например Закона за намаляване на инфлацията в САЩ и целите на ЕС "Fit for 55", но предупреди, че усилията на богатите страни няма да са достатъчни, ако развиващите се страни не могат да си позволят преминаването към енергийни източници, които отделят по-малко въглероден диоксид, променящ климата.

Според Бирол в момента на всеки 1 долар инвестиции в чиста енергия се падат 1,50 долара инвестиции в изкопаеми горива: "Ако искаме да постигнем целта си, съотношението трябва да бъде едно към девет."

Switzerland Davos Forum 23017293831499 (1) Президентът на Полша Анджей Дуда присъства на сесия на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, вторник, 17 януари 2023 г. Снимка: AP

Анджей Дуда: Украйна няма да загуби тази война

Полският президент Анджей Дуда прогнозира, че един ден германското правителство ще се съгласи да изпрати мощни танкове "Леопард" в Украйна, като се позовава на членството на Германия в НАТО и на нарастващата обществена подкрепа за украинците, обсадени от войната с Русия.

Полският лидер се пошегува по време на дискусия на Световния икономически форум в Давос във вторник: "Не казваме, че Украйна ще спечели тази война, казваме, че Украйна няма да загуби тази война", преди да се засмее.

Литовският му колега Гитанас Науседа бързо отговори: "Украйна ще спечели тази война."

 

Switzerland Davos Forum 23017294376360 Президентът на Литва Гитанас Науседа на сесия на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, вторник, 17 януари 2023 г. Снимка: AP

Почти година след началото на войната украинският президент Володимир Зеленски настоява за повече доставки на западно оръжие като танкове и системи за противовъздушна отбрана.

Дуда заяви, че е "важен момент", че членове на НАТО, като Великобритания, са обещали да изпратят модерни танкове на Украйна, което може да повлияе на мисленето на правителството на канцлера Олаф Шолц.

Шолц, който ще говори в Давос в сряда, заяви, че Германия ще "преценява внимателно всяка стъпка" и ще се консултира със съюзниците си относно по-нататъшните доставки на оръжие за Украйна.

Дуда каза също, че германското обществено мнение става "все по-силно и по-силно и по-силно" в полза на Украйна, и се надява това да доведе до "много необходимото решение" за изпращане на танкове в Украйна.

Най-четени