Свят

Световният елит се събира в Давос

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Държавни и бизнес лидери се събират в швейцарския град Давос в търсене на решения за кризите, пред които е изправен светът. Руската инвазия в Украйна, климатичните промени, здравеопазването и икономиката са сред основните теми на дискусиите.

Много неща са заложени на карта, така че трябва да намерим решение за войните и конфликтите. Да гарантираме, че няма да изпаднем в рецесия и да имаме 10 години нисък растеж, както става през 70-те. Имаме нужда всички заинтересовани страни да работят за по-безопасна, приобщаваща и растяща глобална икономика.

Бьорг Бренде, президент на Световния икономически форум 

Тази година на Световния икономически форум ще присъстват рекордните 52-ма държавни лидери. Сред тях са председателите на Европейската комисия и Европейския парламент, както и германският канцлер Олаф Шолц. Лидерите на Китай, САЩ и Русия няма да присъстват.

Близо 600 главни изпълнителни директори на компании също ще отправят посланията си към света.

Ще видим повече компании, които поемат ангажименти в ключови области като създаване на работни места, антикорупция, зелени програми, климат и биоразнообразие. Развълнувани сме, защото от това има нужда светът. По-малко думи и повече действия.

Бьорг Бренде, президент на Световния икономически форум 

Мотото на събитието тази година е "Сътрудничество във фрагментиран свят". Според създателя на Световния икономически форум - Клаус Шваб, една от основните причини за тази фрагментация е липсата на сътрудничество, която се отразява и на обществото. По думите му ерозията на доверие между властта и бизнес сектора трябва да спре.

Преди откриването на форума климатични активисти се събраха в Давос на протест против участието на големите петролни компании в събитието.