Политика

Николай Свинаров, бивш военен министър: Мощта на Русия отслабва и тя не може да води война с години

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Мощта на Русия не е неограничена, изчерват се възможностите й - военен, кадрови, икономически потенциал, затова не смятам, че войната в Украйна ще продължи години. Такава позиция изрази бившият министър на отбраната и военен експерт Николай Свинаров в предаването PrimeTime. 

"Не очаквам пряка намеса на Китай и Иран във военни действия. Русия ще остане сама и не може да води години подобна война", аргументира се той.

Относно предоставянето на оръжие за Киев от страна на ЕС и НАТО, Свинеров коментира: "Ако предоставим оръжия, които имат нападателни функции, как ще възпрем Украйна да не я използва? Не може да даваш нападателни оръжия и да казваш - не ги ползвайте за атака".

По повод противоречията у нас за предоставянето на военната помощ за Украйна и различните позиции на властимащите по темата, Николай Свинеров каза, че "не сме решили дали НАТО и ЕС са организациите, които най-добре представляват България. Каква отбрана, когато не са изчистени политическите отношения?".

Трябва да правим разлика между политик и военен - затова се прави стратегически преглед на отбраната, а не военен преглед. Реформа много трудно се извършва. Трябваше да има целеви заем за превъоръжаване на армията, който да доведе до модернизация на БА. Оценките са различни, но цифрата за стартиране и реализиране на основните приоритети е между 4-5 млрд. евро.

Николай Свинаров

Ще имаме модерно оръжие, когато вече няма да бъде модерно, допълни бившият военен министър във връзка с парите за армията. 

Целия разговор във видеото.