Европа

Гергана Паси: Войната в Украйна принуждава Европа да помисли за своята защита

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Няма никакво съмнение, че днешните обстоятелства принуждават Европа да преосмисли себе си и да заяви амбиция да се изгради като геополитически играч със съответните отбранителни компоненти. Доколко това може да се случи извън рамките на НАТО, е отделен разговор. Но със сигурност, войната в Украйна принуждава Европа да помисли как може по-добре да защитава себе си.“

Това каза в Праймтайм Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“ и бивш министър по европейските въпроси.

„И до голяма степен, съучастието на всяка от държавите членки ще определи позиционирането ѝ – в частност и на България – в обща европейска конструкция. Няма как да си част от Обединена Европа днес, ако не съучастваш в защитата на континента“, добави тя.

 

Ето какво още каза Герган Паси за зрителите на Евронюз България:

Европа ще изглежда така, както я подредят европейските граждани. Нашето членство в ЕС ни даде рефлекс за това, че всъщност Европа се променя в рамките на пет години и след това изглежда съвършено различна, с пренаредени от обстоятелствата приоритети.

В момента обаче има очаквания за много по-драстична промяна. Ще има ръст на крайнодесните, евроскептични политически сили и вероятно ще бъдат пренаредени някои от обичайните конфигурации.

Мисля, че много ще се промени начинът на взимане на решения – той ще стане по-дълъг, по-труден, вероятно ще изисква много повече компромиси. Но европейският парламент е показал, че може да се адаптира към новите разпределения на гласовете.

Гласът на България в ЕС е толкова силен, колкото е силна нашата позиция по всеки конкретен въпрос. И колкото са силни аргументите зад нея.

Има една добра традиция българските евродепутати да се обединяват около въпросите, които са еднозначно важни за България.

Цялото интервю вижте във видеото.