Европа

Испания предоставя на Украйна допълнително въоръжение за 1.1 млрд. евро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна и Испания подписаха споразумение за сигурността, което предвижда увеличаване на военната помощ за Киев. Това се случи при посещението на украинския президент в иберийската държава. Володимир Зеленски сложи подписа си под документа заедно с премиера на Испания Педро Санчес. Споразумението е на стойност 1.1 млрд. евро.

То ще включва още една партида произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, за които Украйна отдавна настоява, за да отблъсне руските ракетни удари.

Допълнително се предвижда доставката на танкове „Леопард“ и 155-милиметрови артилерийски снаряди, които са най-използваните от Украйна на бойното поле. Испания също ще продължи да обучава украински войници и да лекува ранени на бойното поле бойци.

 

Зеленски трябваше да посети Испания и Португалия по-рано този месец, но той отложи всичките си пътувания в чужбина, след като Русия започна настъпление в североизточната Харковска област. Това допълнително затруднява Въоръжените сили на Украйна, които през последните месеци се борят срещу руския натиск в частично окупираната Донецка област.

В неделя Зеленски заяви, че руските сили се съсредоточават на друг сектор от украинско-руската граница на север. Междувременно западното разузнаване твърди, че руската офанзива в района на Харков е поставена под контрол.