Общество

Димитър Главчев: България ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос. По думите му НАТО е неизменен гарант за сигурност и просперитет.

"Трябва да останем ангажирани с подкрепата ни за Украйна и да инвестираме много повече за отбрана. Трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място", коментира Димитър Главчев.

Според него подкрепата за Украйна и възстановяването на суверенитета на страната е съществено за установяване на траен мир в Европа.

 

Наш колективен дълг е да продължим непоколебимата ни подкрепа за Украйна и нейните граждани. Ролята на националните парламенти е изключително важна за гарантирана на нашата дългосрочна и устойчива подкрепа.

"България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Предоставихме помощ - политическа, военна, хуманитарна", добави Димитър Главчев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна  в София за пленарно заседание на Пролетната парламентарна асамблея на НАТО. Делегати от 32 държави членки на Алианса и още 25 страни партньори са в столицата, за да начертаят препоръки за срещата на върха на алианса в САЩ през юли. В заседанието участие ще вземат и служебният министър-председател Димитър Главчев и зам.-председателят на парламента Росица Кирова. 

По-късно  Главчев ще се срещне със Столтенберг в Министерския съвет. Двамата ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе среща в разширен формат с министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.