Европа

Сложни преговори за наследник на Йенс Столтенберг

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Името на наследника на Йенс Столтенберг се обсъжда от две години. Но търсенето на следващия генерален секретар на НАТО се оказва сложна задача. Дипломатически умения и способност да управлява кризи са най-съществените качества, които бъдещият ръководител трябва да притежава.

НАТО е семейство от 31 демократични държави, които имат свои собствени интереси. Те не са съгласни по всяка тема. Така че оркестърът не може да свири сам. Имате нужда от добър диригент, за да накарате оркестъра да свири в хармония. Ето защо ви трябва добър дипломат.

Джейми Ший – бивш помощник-генерален секретар на НАТО

Кандидати не липсват – сред тях се спрягат имената на Марк Рюте, премиер на Нидерландия, на Мете Фредериксен, премиер на Дания, както и на министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните.

Някои предпочитат жена за поста, а досега е нямало генерален секретар от Източна или Южна Европа.

Съединените щати обаче ще имат решаващата дума при избора. Всеки кандидат трябва да получи одобрението на всички 31 държави членки на Алианса.

Има много талантливи хора, много кандидати. Не трябва да се бърза. НАТО трябва да може да направи плавен преход. В най-добър интерес на организацията е да се движи напред по организиран начин.

Джейми Ший – бивш помощник-генерален секретар на НАТО

Малко или много, наследникът на Столтенберг ще стане ясен след сложни преговори и маневри.