Европа

Столтенберг: До срещата във Вилнюс Швеция може да е член на НАТО

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Споразумение за приемането на Швеция в НАТО може да има преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс в средата на юли. Това заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг след разговора си с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара в неделя. Турция вече повече от година се противопоставя на приемането на Стокхолм в НАТО заради недостатъчните мерки за противодействие на Кюрдската работническа партия.

 

Швеция предприе важни и значителни крачки за това да успокои притесненията на Турция. Това включва да измени шведската конституция, да спре оръжейното ембарго и да засили антитеростичните си действия включително срещу ПКК. Важен закон за тероризма влезе в сила само преди няколко дни. Така че Швеция изпълни своите задължения.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг коментира още, че представители на Турция, Финландия и Швеция ще се срещнат по-късно тази седмица, за да продължат преговорите за присъединяването на Швеция. Турция и Унгария са единствени от общо 31 държави-членки, които все още не са ратифицирали новото разширяване след приемането на Финландия през пролетта.

Междувременно в Стокхолм се проведе протест срещу членството в Пакта.

 

Демонстрираме, за да защитим свободата на словото и свободата за създаване на организации. Протестираме срещу политиката на шведското правителство да се подчинява на Ердоган.

Дрор Фелер, протестиращ

Срещата на върха на НАТО ще се проведе на 11 и 12 юли в столицата на Литва – Вилнюс.