Европа

Русия твърди, че е осуетила украинска контраофанзива в Донецк (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От руското министерство на отбраната твърдят, че са убили 250 украински войници при осуетяване на украинска контраофанзива в района на Донецка област.

Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимите, според него, участъци на фронта. Но не успя да я постигне. Не постигна никакви успехи. В резултат на умелите и компетентни действия на Източната група войски загубите на Въоръжените сили на Украйна възлизат на повече от 250 души войници, 16 танка, три бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини.

Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия

Засега коментар от Киев няма, а руските твърдения не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

В ежедневния доклад на Генералния щаб на Украйна се казва единствено, че в Донецка и Луганска област е имало 29 бойни сблъсъка.

По-рано от Киев призоваха за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за отвоюване на териториите, които Русия пое под свой контрол във войната.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че най-малко 485 деца са загинали от началото на пълномащабната инвазия.

За съжаление, реалният брой е по-голям. Всеки път, когато освобождаваме земята си от руските окупатори, научаваме ужасната истина за окупацията. За това колко хора, колко деца са погребани на окупираната територия - в гробовете на тази война, на тази агресия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Без да назовава конкретни страни, Зеленски заяви, че Русия използва мрежа от държави и фирми, за да заобикаля международните санкции.