Свят

Столтенберг: Вратите на НАТО са отворени за Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Вратата на НАТО е отворена за Украйна. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на двудневен неформален форум на Алианса в Осло.

Столтенберг коментира и последните атаки срещу Киев като ги определи като „военни престъпления“.

 

През последните месеци съюзниците и партньорите от НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, като й помогнаха да си върне и освободи украинската територия. Обсъдихме и стремежа на Украйна за членство и всички наши съюзници са съгласни, че вратата на НАТО е отворена за нови членове. Всички съюзници също така са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса, и всички са съгласни, че държавите от НАТО и Украйна трябва да решат кога Украйна да стане член. Не е работа на Москва да има право на вето срещу разширяването на НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Фокус на дебатите в норвежката столица е и темата за членството на Швеция в Алианса. Към момента се работи усилено по това да бъдат убедени Турция и Унгария да вдигнат ветото си срещу приемането на скандинавската държава. Швеция подаде молба за членство в НАТО през май 2022 г. заедно със съседката си Финландия. Двете държави промениха позицията си на неприсъединяване след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Искам да подчертая, че очаквам Швеция да стане член съвсем скоро. Това би означавало много за целия Алианс, но и за нашия регион. Членството на Швеция ще подсигури и сигурността за Турция и Унгария.

Аникен Хуитфелд, външен министър на Норвегия

Очаква се първите дипломати на страните-членки да обсъдят и напрежението в Северно Косово, където в сряда бяха изпратени нови 700 войници на KFOR.