Европа

НАТО изпраща още 700 военнослужещи в Косово

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

НАТО ще изпрати още 700 военнослужещи в Северно Косово. Задачата им ще бъде да помогнат за потушаването на бурните протести, след като при сблъсъците с етнически сърби бяха ранени 30 международни войници. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви, че KFOR ще предприеме всички необходими действия за поддържане на безопасна и сигурна среда за всички граждани в Косово и ще продължи да действа безпристрастно в съответствие с мандата си на ООН.

 

Силите на НАТО ще предприемат всички необходими действия за поддържане на безопасна и сигурна среда за всички граждани в Косово. Ние ще продължим да действаме безпристрастно в съответствие с мандата на Организацията на обединените нации.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Във видеопослание министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че кметовете, избрани при гласуването на 23 април, "са единствените, които имат легитимност да бъдат в общинските сгради и да обслужват гражданите". Според него подбудителите на насилието са идентифицирани. Той назова имената на някои сръбски бизнесмени, за които се твърди, че са задължили служителите си да протестират.

 

Полицията ни е гарант за разграничаването на мирните протестиращи и провокаторите. През последните няколко часа нашите институции засилиха още повече комуникацията си с международните ни партньори, защото имаме обща цел - да успокоим ситуацията.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Сръбските власти съобщиха, че 52 души са били ранени, а трима от тях тежко. Според полицията в Косово четирима протестиращи са били задържани. Белград и Прищина се обвиняват взаимно за ескалацията на ситуацията.