Европа

30 миротворци са ранени при сблъсъци в Северно Косово (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Сблъсъци и напрежение в Северно Косово от няколко дни.

Най-малко 30 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово бяха ранени по време на сблъсъци в северната част на страната. От тях 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Няма пострадали български военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Няколко бойци от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са пострадали, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства, се пояснява в изявлението. Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи. По време на сблъсъците са пострадали и над 50 сърби. Двама са тежко ранени, а един е в критично състояние.

По молба на премиера Албин Курти се срещнахме с него, за да разговаряме за текущата ситуация в северната част на страната. Както и за нашия ангажимент да осигурим пълното прилагане на споразумението за пътя към нормализиране на отношенията. Важно е да постигнем деескалация и предприемане на стъпки за намаляване на напрежението там. Обезпокоени сме от развитието на ситуацията там.

Джефри Ховениeр, посланик на САЩ в Косово

Сръбски протестиращи настояват за оставката на етнически албански кметове.

Правителството на косовския премиер Албин Курти официално назначи кметовете миналата седмица, като не се съобрази с призивите за намаляване на напрежението от страна на Европейския съюз и Съединените щати, които подкрепят независимостта на територията от Сърбия през 2008 г.
Много сърби настояват за изтеглянето на косовските полицейски сили, чието присъствие в Северно Косово отдавна предизвиква съпротива, както и на кметовете етнически албанци, които те не смятат за свои истински представители.

Сръбският президент Александър Вучич нареди на армията да бъде в максимална бойна готовност заради есклацаията на напрежението.

Разположихме силите си в съответствие със ситуацията, на местата, където смятаме, че е необходимо. Ще посетим много места с нашата армия. Няма да допуснем погром над сръбския народ. Сърбите и Сърбия просто искат мир и не искаме нищо друго.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Днес Вучич ще се срещне с посланиците на САЩ, Русия и Китай, а по-късно и на няколко европейски страни.