Европа

ЕС призова Косово и Сърбия да деескалират напрежението, НАТО праща още сили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

По-спокоен ден, но отново с очакване напрежението да се покачи, изживя населението на четири населени предимно със сърби общини в Северно Косово, където през последните дни имаше сблъсъци между представители на мнозинството и косовската полиция и силите на мисията на НАТО. Косовските сърби в Лепосавич, Звечан и Зубин поток отново се събраха пред сградите на кметствата, които се охраняват от войници от НАТО.

Най-много хора се събраха в Лепосавич, а основната причина е, че кметът Люлзим Хетеми вече над 24 часа се намира в сградата.

В Звечан, където се стигна до сблъсъци между протестиращите и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, бяха ранени около 30 военни на КейФОР и 52-ма сърби. Във вторник ситуацията бе спокойна.

 

Това, което ни бе казано е, че днес следобед трябва да се изтеглят всички членове на косовските специални сили. Дойдохме на работа и чакаме да видим дали това ще стане.

Драган Неделкович – общински служител в Звечан

Кметовете на Звечан и Зубин поток не се явиха на работа в кметствата.

„КейФОР ще продължи да предприема всички необходими мерки за гарантиране на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности в Косово, в съответствие със своя мандат“, посочиха от мисията на НАТО в изявление.

НАТО съобщи, че изпраща допълнителни сили в Косово. "Разполагането на допълнителни сили на НАТО в Косово е разумна мярка, за да се гарантира, че КФОР разполага с необходимия капацитет за поддържане на сигурността в съответствие с нашия мандат, даден от Съвета за сигурност на ООН", заяви адмирал Стюарт Б. Мънч, началник на Съвместното командване на съюзническите сили в Неапол, и добави, че "насилието трябва да спре".

След среща с посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия сръбският президент Александър Вучич заяви, че „едностранните действия на косовското правителство водят до насилие над сръбската общност, което отдалечава страните от трайния мир и стабилност“.

„Спешното изтегляне на фалшивите кметове и представителите на т.нар. специални сили на косовската полиция са условията за запазване на мира в Косово“, добави Вучич.

Посланиците са изразили загриженост относно ескалацията на насилието и нападенията срещу войници на КейФОР. Те са изискали връщане към диалога с цел намиране на политически изход от ситуацията.

Топ дипломатът на ЕС осъди насилието в Северно Косово и призова страните да деескалират обстановката, търсейки диалога.

 

ЕС осъжда най-категорично насилието в северната част на Косово, на което станахме свидетели в последните няколко дни. Насилствените действия срещу граждани, журналисти, правоохранителните органи и силите на КейФОР са абсолютно неприемливи и водят до много опасна ситуация...

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността 

„Имах разговори с премиера на Косово Албин Курти и с президента на Сърбия Александър Вучич. Помолих двете страни спешно да предприемат мерки за деескалация на напрежението – незабавно и безусловно, като трябва да избягват по-нататъшни едностранни действия“, каза още той.

Стана ясно още, че ЕС се опитва да организира среща между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти след породилото се напрежение в Северно Косово, съобщиха медиите в Косово.

Според информация на изданието „Коха Диторе“, с опитите за уреждане на срещата се е заел специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.